Ситуацията в Раднево и Гълъбово остава бедствена

Река Тунджа заплашва да наводни ниските части на Елхово

Заради обилни валежи и преливане на река Овчарица общините Раднево и Гълъбово втори ден са в бедствено положение. В Раднево без електрозахранване е целият град с изключение на болницата и още няколко административни сгради. Поради ограничения капацитет, при необходимост се включват и други консуматори. В Гълъбово са наводнени почти всички къщи в ниската част на града.

По разпореждане на министъра на енергетиката Теменужка Петкова е въведен съвместен авариен план на системата за отвеждане на водите на река Овчарица между Мини "Марица Изток", ТЕЦ "Марица Изток" 2 и язовирен район "Овчарица" към "Язовири и каскади" – НЕК.

За кратко вчера жп линията към ТЕЦ 1 и ТЕЦ 2 на комплекса "Марица Изток" е била наводнена, но ситуацията е овладяна и спирането на подаването на въглища от мините към централите е възстановено.

Разпределителна уредба на подстанция Гълъбово, която снабдява с електричество града, е наводнена. Аварийни екипи работят съвместно за отстраняване на повредата и възстановяване работата на подстанцията. За да не спира електроподаването към училища, детски градини, здравни заведения и други важни обществени сгради, е осигурено захранване по мрежа средно напрежение.

В Министерството на отбраната е постъпило искане от областния управител на Стара Загора Георги Ранов за оказване на помощ на населението за преодоляване на кризисната ситуация и оттам са изпратили на помощ военни с техника. Осигуряват се водоноски за доставяне на питейна вода на населението в бедстващите райони.

В сила остава бедственото положение в община Белоградчик, където много селища бяха без ток заради обледеняване на проводниците.

Остава "червен" код за тревога на река Тунджа при Елхово и има опасност да бъдат залети ниските части на града, земеделските площи и спортните площадки около реката. От МОСВ предупреждават, че се очаква нова вълна (около 30 сантиметра) при Ямбол и Елхово заради оттичането на река Тунджа към нейното устие и наложилото се изпускане на води от язовир "Жребчево".

Кметовете на Бинкос, Мечкарево, Самуилово, Крушаре и Желю войвода имат пълна готовност за предприемане на мерки при необходимост от евакуация на засегнато население в случай на висока вълна след изпускане на язовир "Жребчево"

В Ямбол максималните критични водни нива ще бъдат достигнати на 5 срещу 6 декември, а в Елхово - на 6 декември.

На база на прогнозираните валежи утре се очакват известни повишения на речните нива в Югозападна и Централна България.

Движението на влакове между гарите Кръстец и Радунци е спряно заради паднали камъни. Пътниците се превозват с автобуси.

Свлачище се е активизирало на 2 км от Балчик, по пътя за Тузлата. Дясното платно на пътя се е наклонило към морето. Пътят Добрич - Албена, на кръстовището до село Одърци, е залят от преливаща вода.

Споделяне

Още по темата

Още от България