Сивата икономика се е свила до 21%, но липсата на реформи забавя темпа

Сивата икономика се е свила до 21%, но липсата на реформи забавя темпа

Пета поредна година продължава тенденцията за спад на сивата икономика в страната и тя е около 21 процента, но липсата на реформи или недостатъчни такива в здравеопазването, защитата на конкуренцията, правосъдието и пазара на труда задържат положителния тренд. Това сочат данните на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), която представи композитният индекс "Икономика на светло" за 2019 г.

Според него светлата част на българската икономика достига стойност от 78.52 пункта, при 77.76 година по-рано. Тези стойности обаче са под средното за ЕС. Там процентът на сивата икономика е между 12 и 15 процента.

Сред негативните фактори, които пречат на изсветляването на икономиката у нас, от АИКБ отбелязват и поредното административно повишаване на минималната работна заплата. Анализите на бизнес организацията сочат, че това е довело до "избуяване" на нови сиви практики сред нискоквалифицираните работници и служители.

Очакванията на АИКБ са през следващите четири години българската икономика да продължи плавна тенденция на изсветляване и през 2023 г. Композитният индекс ще достигне нива от над 82 пункта, но отново сивата икономика у нас ще е по-голяма от тази в европейските държави.

За състоянието през настоящата година АИКБ ще включи още проявления на сивата икономика. Във фокуса на изследванията, които ще бъдат представени догодина, ще попадне и трудовият пазар, при който през годините са се откроявали едни от най-съществени проблеми, при това с дълготраен ефект върху националната икономика.

Ръководителят на екипа изготвящ индекса – проф. Стефан Петранов, коментира, че за изсветляването на икономиката ни трябва да се подобри нормативна среда, да се намали административното бреме, като и някои конкретни мерки, свързани със засилване на контрола в данъчните складове при горивата, мерки на Министерството на културата за изсветляването на броя на абонатите на кабелните телевизии.

Стефан Петранов посочи, че делът на сивия сектор при цигарите в България е между 4.5 и 5 на сто през 2019 г. с тенденция за леко увеличение, а при тютюните за пушене - от порядъка на 50 процента.

Председателят на АИКБ Васил Велев изчисли, че при този размер на сивата икономика щетата за бюджета е близо 10 млрд. лв., предвид 40 на сто преразпределение на БВП през бюджета.

Сивият сектор влияе върху корупцията, като те взаимно се подпомагат и ускоряват, и води до нелоялна конкуренция, допълни той.

АИКБ и тази година връчи наградите "Икономика на светло", а Велев коментира, че напоследък организацията е провокирана да предложи и антинагради заради някои решения на правителството. Той даде пример с вдигането на минималната пенсия с различен процент от останалите, което според Велев разкъсва връзката между осигурителен принос и размера на получаваната пенсия. Други сиви практики са свързани с автобусния транспорт и нелегалните превозвачи, и шофьорските курсове, допълни представителят на АИКБ..

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?