Сивата икономика у нас е над 5 милиарда евро

Служителите в МВР са като ветропоказатели и щом усетят, че в държавата не е добре, спират работа. Това заяви ген. Бойко Борисов, с което отново намекна за въвеждането на мандатност за ръководителите на служби в МВР, както и за собствената му длъжност на главен секретар. Той цитира шефа на полицейския синдикат, който не вярвал, че оставката на Бойко Борисов може да блокира работата на министерството, докато това не се случило за три дни в края на април.

Според ген. Борисов МВР е единствената институция, чийто ръководители на служби, включително и главният секретар, са най-незащитените хора в държавата, за разлика от следователите, прокурорите, съдиите, шефовете на комисии, депутатите. Това превело началниците в МВР "плахи и уязвими на всеки полъх за промяна в политиката".

Миналата година Бойко Борисов предложи постът на главния секретар в МВР да се трансформира в несменяем държавен секретар, който да има определен мандат.

"Няма никоя друга сфера, където да има такива мощни и непрекъснати ротации на ръководния състав, като в МВР", каза днес Борисов. "Дори военните, които една рота не могат да изпратят една година, имат началник на Генералния щаб с 5-годишен мандат", даде пример той. Според него служителите в министерството били единствените, оставени без закрила от държавата. Не само сега, но за всичките 13 години сме изкупителна жертва за всичко, което се случва в държавата, каза Борисов. По думите му всеки служител на МВР, който усети, че е застрашен и след като бъде изгонен, търси алтернатива в сивия и черния сектор.

Според него няма борба между институциите, а само проблеми между отделни съдии, прокурори и следователи. През последните 3-4 месеца между МВР и съда съществува много толерантна атмосфера, министерството работело добре и с финансовото разузнаване. След това ген. Борисов даде един от любимите си примери за заловени от МВР бандити, които съдът пуснал на свобода. Все още имало 30 млн. долара блокирани по сметка, за разкриването на която работили съвместно с двете институции, обаче тези, които трябвало да бъдат осъдени, били на свобода. Мотивът за първия бил, че има страх от арестантската килия, втория - защото жена му била болна, а третия - защото останалите двама били пуснати, обясни главният секретар на МВР.

Всеки сектор на икономиката е привлекателен за легализиране на средства от сивата икономика, каза шефът на Бюрото за финансово разузнаване Васил Киров. В службата имало сигнали за опити за легализиране на средства с неизяснен произход чрез приватизационни сделки, добави той. Сред привлекателните сектори за корупция били туризмът, банковият сектор, но и всички останали. Финансовото разузнаване продължава наблюдението върху канал, свързан със съмнения за финансиране на тероризъм, съобщи още директорът Васил Киров. В края на миналата година той обяви, че работят върху три подобни случая. При два от тях съмненията са били за трафик на оръжие или стоки с възможна двойна употреба. По-късно обаче подозренията за финансиране на тероризъм са отпаднали и е продължило разследването, свързано само с пране на пари.

Според вицепремиера Николай Василев един от начините за борба с корупцията е да се поставят "правилните хора на правилните места", т.е. на важни позиции да се назначат личности, непримирими към корупцията. Освен това трябва да се създават закони, които да елиминират корупцията, както и да е по-малко държавата в икономиката и фирмите да бъдат, извадени на светло.

Василев се похвали, че от 192 разрешителни режима, които са били подготвяни за облекчаване от правителството на НДСВ, вече 133 са или изцяло премахнати или чакат ред да бъдат облекчени. Останали само 59 режима. В резултат на предприетите мерки за борба с корупцията и сивата икономика, вътрешните инвестиции са се повишили на 5,7 млрд. лв. и от 3,5 млрд. лв. са нараснали с още 2,2 млрд лв.

Самият Василев нямал нито един сигнал за корупция на хора в Агенцията за приватизация. Нямало и нито една приватизационна сделка, при която да е предпочетен купувач, предложил по-ниска цена.

Според шефа на ЦИД Огнян Шентов заслужава да се отбележи като положителна промяна фактът, че при приватизацията на българските предприятия напоследък кандидатите са били извън сектора на световната сива икономика.

Финансовите ресурси, организираната престъпност и корупцията са трите тясно свързани величини от сивата икономика, каза още шефът на Бюрото за финансово разузнаване Васил Киров. Според него, за да се пресече дейността на сивата икономика, трябва да се конфискува финансовия ресурс на организираната престъпност.

Да се създаде закон, който предвижда забрана върху активите на подсъдимите, пък предложи Карен Креймър, представител на правосъдното министерство на САЩ у нас. Според нея в България има редица служби, които се занимават със сходна дейност, но не обменят информация.

Според ген. Бойко Борисов българската държава не защитава своя интерес и не желае достатъчно бързо да събира своите приходи. Той обясни, че не приема бавeнето на законодателството в различни сфери с години.

"Именно затова нашето общество не е доволно от работата на държавата и не смята, че тя защитава неговия интерес", обобщи главният секретар.

Ръководителката на икономическата катедра в Академията на МВР доц. Олга Тенева защити идеята на МВР парите, които България дължи на Парижкия клуб, целево да бъдат заделени за борбата с престъпността. Подобна схема вътрешният министър Георги Петканов вече е предлагал на Франция.

България би могла да настоява за 1 или дори 2 млрд. долара, които да бъдат заделени за борба с престъпността чрез суапова сделка с Парижкия клуб - дълг срещу борба с престъпността.

Предложението трябвало да се издигне от правителството. МВР обаче все още не било поставило искането официално.

Споделяне

Още от България