Сивата икономика у нас намаляла до 28 на сто

Допълнителното изсветляване зависи от съдебната, здравната, образователната и енергийната реформи

Сивата икономика у нас намаляла до 28 на сто

Делят на сивата икономика в България е намалял с три процента през 2016 г. и достига 28.12 на сто. Това сочат данните на индекса "Икономика на светло", представени в понеделник от Асоциацията на индустриалния капитал в България, която го е разработила.

Макар от 2010 г., когато сивата икономика е надхвърляла 40 на сто, да има значително подобрение, страната ни остава далеч зад средно европейското ниво от 12-15 на сто.

В момента сивата икономика у нас е съпоставима с размерите ѝ в Гърция, Румъния и Хърватия и Южна Италия. На практика без промяна е състоянието на отраслите като строителството, туризъм, услуги, търговията на дребно, които остават лидери по укриване на данъци и осигуровки, стана ясно от думите на проф. д-р Стефан Петранов, който е създател на композитния индекс.

Трябва да се работи още, за да се стигне до средните европейски нива и България да се доближи страни като Германия, Австрия и Дания, където сивата икономика е 5-6 процента, допълни Петранов. Според него силен тласък на изсветляването на българска икономика биха дали съществени реформи в секторите "правосъдие", "сигурност", "обществени поръчки", "здравеопазване, " образование", " енергетика".

Реално от изработването на индекса досега легалната икономика у нас увеличава дела си, с изключение на 2014 г., когато има лек ръст ог 1.2 на сто при сивата икономика. 2014 г. обаче бе наситена с политико-икономически предпоставки с негативно влияние върху изсветляването на икономиката - напрежение в Украйна, фалит на КТБ, избори, посочи Петранов. Данните за 2016 г. са предварителни, на базата на данни в аванс от митниците за внос и износ, на Евростат и на националната статистика. Възможно е през септември да се отчете повишаване или задържане на равнищата на светлата икономика.

Важен принос за изсветляването на икономиката у нас имат регулациите при трудовите договори. финансово-икономическа стабилност и намаляването на мигрантския натиск, но основните предизвикателства са реформите в правосъдието, образованието, здравеопазването, енергетиката и провеждането на обществените поръчки.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес