Сивата икономика у нас възлиза на 37.7% от БВП, сочи ново проучване

Сивата икономика се равнява на 37.7 процента от Брутния вътрешен продукт /БВП/ на България. Това сочи проучване на консултантската компания "T. Kearney", поръчано от Visa Европа, съобщи БТА.

Данните, представени в четвъртък на организиран от Visa Европа форум "Електронни разплащания срещу сивата икономика", означават, че за първото полугодие на 2010 година сивият сектор е малко над 31 млрд. лева.

Участниците в конференцията предлагат работните заплати и  всеки вид трудово възнаграждения да стават само по електронен път. Предлага се всяко плащане на стойност над 1500 лева да става само като безналична транзакция. По същия начин да се плащат и всички публични услуги в общинските и държавните ведомства, в болниците, пощите, клиентските офиси на компаниите и други.

Предлагат се промени в законодателството, които да изравнят ползите за хора и фирми при плащане в брой или с банкова карта. Това може да стане с  намаляване на ДДС за стоките, плащани по електронен път.

Увеличаването на електроните разплащания с 10 процента би свило сивата икономика с пет процента, което само за първата половина на 2010 година би донесло за държавата хазна над 1.5 млрд. лева смятат участници във форума.

През тази година и през 2011-а се очаква увеличение на дела на сивата икономика в Европа най-вече в строителството и туризма, заради увеличението на данъчните ставки, посочиха участници в конференцията.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?