Сивият кардинал на сделките в МО излезе в отпуск заради интерес на прокуратурата

Ненчев засилва скъпите проекти от модернизацията на армията

Сградата на МО в София.

Соченият за сив кардинал в Министерството на отбраната Венислав Цанов, който доскоро се ползваше с безграничното доверие на военния министър Николай Ненчев, е излязъл в неплатен отпуск, докато тече проверка на обществените поръчки, които е готвил като шеф на най-ресурсната дирекцията във ведомството - "Отбранителна аквизиция".

Ненчев съобщи във вторник, че лично е настоял Цанов да излезе в отпуск докато Инспекторатът на МО проверява поръчките през последните години. По думите му към някои от поръчките на дирекцията е имало интерес и от прокуратурата.

Формалната причина за отстраняването на Цанов е претоплената от бТВ спорна поръчка на МО за закупуването на парашути от преди две години.

Въпреки че около поръчката тече отдавна досъдебно производство, Ненчев с известно закъснение отново я проверява, както и други поръчки на въпросната дирекция.

"Проверката ще бъде извършена съобразно законодателството и без да се оказва каквото и да е въздействие върху комисията. Ще бъде абсолютно безкомпромисен и при най-малките нарушения", заяви министърът на отбраната.

Въпреки категоричния тон на Ненчев досега Веселин Цанов се ползваше с пълното му доверие. Той бе назначен в министерството по времето на военния министър Ангел Найденов, но остана директор и след идването на Ненчев.

Според неофициална информация в началото Ненчев е смятал да го освободи, след като сериозни резерви срещу Цанов са дошли и от страна на ГЕРБ. Постепенно обаче Ненчев започва да работи все по-тясно с Цанов и да му дава все повече правомощия.

Цанов и поръчките

Именно Цанов подготви договора с Полша за ремонта на двигателите на изтребителите МиГ 29 и лансира спорната идея да бъдат закупени шест нови двигатели за старите руски машини.

Срещу това предложение е имало много резерви от страна на хора в екипа на Ненчев, но в крайна сметка министърът се е съобразил с аргументите на Цанов, съобщиха източници от МО.

Наред с това дирекцията, която Цанов управлява, движи сделките на армията горива, гуми, акумулатори и други големи поръчки.

Ненчев обаче му делегира още правомощия с решението да слее две дирекции -"Отбранителна аквизиция" и "Инфраструктура на отбраната" - и да остави за шеф на новата мегаструктура Цанов, като така той вече поема и продажбата на имоти и други поръчки.

За да стане това, дирекция "Инфраструктура на отбраната" бе извадена от портфейла на зам. министъра от квотата на Народната партия "Свобода и достойнство” Орхан Исмаилов, което доведе до обтягане на отношенията в Реформаторския блок и заплаха зам.-министърът на отбраната да подаде оставка.

Според неофициална информация по време на конфликта около сливането на дирекциите Орхан Исмаилов е демонстрирал желание за компромис, ако новата дирекция не се води от Цанов.

Ненчев засилва скъпите проекти от модернизацията

На този фон военният министър Николай Ненчев съобщи, че вече е готов с три модернизационни проекта за армията - за нов тип многоцелеви самолет, за нови бойни машини за Сухопътните войски и за патрулни кораби за ВМС - и ще ги внесе в Министерския съвет.

Очаква се трите поръчки да излязат общо над 2 млрд. лева.

Ненчев потвърди още, че е спрял поръчката за 13 машини за Сухопътни войски, а поръчката за бронирани машини за Военна полиция е под въпрос.

За тези поръчки в бранша има сериозни съмнения, че са подготвени за определени изпълнители.

"Всички други проекти ще бъдат внесени в следващите дни. Те са с уредена документация и няма никакво забавяне от страна на министерството. Както проектът за многоцелевия самолет, така и проектът за двата патрулни кораба, и, разбира се, машините за Сухопътните войски, от които имаме изключително голяма нужда, ще бъдат внесени в следващите няколко дни в Министерския съвет", посочи министърът.

Командирът на Сухопътни войски Андрей Боцев уточни, че в последния проект става въпрос за около 250 машини и спомагателни машини за три батальонни бойни групи.

Периодът за изпълнение на проекта е предвиден в рамките на 6-7 години.

"Ще държим както самата бойна машина да е съвместно производство с български фирми, така и в цялото оборудване по нея да участват колкото може повече български фирми. Прогнозните цени са за около 1 милиард лева", каза Боцев.

Още по темата
Още от България