Сивият сектор обхваща от 11 до 25% от млекопреработването

Сред незаконните практики са точене на ДДС, отчитане на по-ниски обороти и лошо качество на продуктите

Преобладаващата част от работодателите в млекопреработването смята, че сивият сектор обхваща между 11 и 25 на сто от бранша. Цели осем процента от фирмите обаче са на мнение, че незаконните практики се прилагат от 51 до 75 на сто от техните колеги. Това сочи анализ на Асоциация на индустриалния капитал в България, обявен в понеделник.

Най-често прилаганите незаконни практики в бранша са работа без трудов договор (22 процента), плащането на допълнителни средства на ръка ( 28%), точене на ДДС (близо 16 на сто), отчитане на по-ниски печалби и по-ниски обороти (около 30 процента), неспазване на изискванията за качество и др.

Седемдесет процента от представителите на бранша не възприемат сивите практики, но в същото време 48% от тях считат, че по този начин по-лесно се намира работа, а според 78% от тях работата в сивия сектор е шанс за по-високи доходи.

Според 54.9% от работодателите от млекопреработването, сивият сектор е силно привлекателен – най-вече заради възможността да се плащат по-ниски данъци и осигуровки от реално дължимите. Други 19.6% са на мнение, че работещите в сивия сектор са привлечени от това, че неспазването на формалните правила дава по-голяма свобода при намирането на партньори за изкупуване на суровината.

Работодателите от бранша (90%) са съгласни, че заетостта в сивия сектор впоследствие обрича на по-ниска пенсия и че това е работа при унизителни за работника условия (64.0%). Но присъщата им прагматичност ги кара също така да споделят и убеждението, че в сивия сектор по-лесно се намира работа (52 %) и е начин за осигуряване на доходи на семейството (48 %). По мнението на 67.4% от работодателите в бранша сивата икономика е най-бързият начин да се работи с печалба. Само 27.2% от млекопреработвателите считат, че рискът от разкриване и наказания е малък и си заслужава да се поеме. Затова пък 92.4% са убедени, че законите не се прилагат с еднаква строгост към всички субекти. Почти всички (90% от работодателите) в бранша смятат, че сивата икономика нанася сериозни шети на изрядните работодатели.

Според немалка част от изследваните работодатели (18 %) в млекопреработването, разпространението на сенчестите практики има ефект на домино върху изрядните работодатели – с времето, под влияние на щетите, които понасят от дейността на сивите, част от изрядните работодатели започват да преосмислят своето икономическо поведение и в по-голяма степен стават склонни да прилагат отделни елементи на сивата икономика.

Изходът е да се създадат гъвкави условия за работа на малките и средните фирми, които са преобладаващите в млекопреработването, смятат още в бранша.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?