Скачените "червени" линии в България и Северна Македония

Скачените "червени" линии в България и Северна Македония

Две декларации с "червени линии" набират сила в България и Северна Македония. В Скопие главната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ предлага парламентът да приеме позиция на страната при преговорите с България, а в София инициативен комитет от историци и общественици иска партиите у нас да подпишат декларация с условия към Скопие.

Инициативата на ВМРО-ДПМНЕ срещна подкрепа сред повечето партии и вероятно ще мине през парламента в Северна Македония. Декларацията на инициативния комитет у нас, воден от академик Георги Марков, вече бе подкрепена от т.нар. патриоти около ВМРО, както и от БСП.

И двата документа имат за цел да "циментират" твърдите позиции на София и Скопие в преговорите и да не допуснат компромиси. Подобно поведение е силно популярно и от двете страни на границата и практически "циментира" задънената улица на преговорния процес и затруднява регулирането на двустранните отношения.

Придържайки се към декларацията си, Северна Македония ще продължи да не се съобразява с българските изисквания и няма да може да се придвижи към Европейския съюз. България пък остава е в неудобната роля да блокира развитието на съседната държава, към която иначе изпитва историческа и емоцианлна близост.

1. България трябва да получи категорични правни гаранции, че ангажиментите, които Република Северна Македония е поела или предстои да поеме, ще бъдат добросъвестно спазвани. За тази цел те следва да се инкорпорират в преговорната рамка.

2. Република Северна Македония окончателно да снеме всякакви малцинствени претенции към Република България в съответствие с клаузата за ненамеса във вътрешните работи на България от член 11, алинея 5 в Договора за добросъседство от 2017 година.

3. Република Северна Македония да изключи всяка възможност за териториални претенции към Република България. В частност Скопие следва да потвърди пред ООН, в съответствие с член 11, ал. 3 в Договора от 2017, че краткото и дългото име на страната им се отнасят само до политическия субект "Република Северна Македония", а не до географския регион Северна Македония, част от който е разположен в суверенните граници на Република България.

Още

Какво пише в двата документа

Българският инициативен комитет настоява всички партии, които участват в предстоящите избори, да заявят в специална декларация, че ще защитават българската позиция за Република Северна Македония (РСМ) и да се обявят против външния натиск върху българските институции по темата.

Инициативният комитет настоява РСМ окончателно да снеме всякакви малцинствени претенции, да изключи всяка възможност за териториални претенции, да задейства процес на реабилитация на жертвите на югославския комунизъм, репресирани на нейна територия заради българското им самосъзнание. Освен това Северна Македония трябва да коригира съдържанието на учебните си програми с цел обективно отразяване на общата ни история и премахване на учебни съдържание, насаждащо омраза към България.

Република Северна Македония да се придържа стриктно към установената и ратифицирана от парламентите на двете страни клауза относно официалния език на Република Северна Македония, призовава декларацията.

Тази декларация на практика се припокрива с официалната българска рамкова позиция за Северна Македония от 2019 г., която бе подкрепена от парламентарните партии у нас. Залагането на условията в преговорната рамка на Северна Македония обаче изисква съгласие и от останалите страни членки на ЕС, а част от тях не са съгласни двустранни проблеми да бъдат прехвърляни на европейско ниво.

ВМРО-ДПМНЕ пък предложи парламентът на РСМ да приеме текст на резолюция, която определя македонските държавни позиции за европейската интеграция. В нея са включени и текстове срещу отхвърлянето на македонската езикова, културна и национална идентичност, тъй като това е в противоречие с европейските ценности.

Тази позиция също на практика дублира позицията, която следва правителството на Зоран Заев.

Преговорите да се водят на равноправна и принципна основа при задължително спазване на международното право, без никакви условия от едната или другата страна и при зачитане достойнството на македонския народ.

Да се зачитат безрезервно знанията на македонските обществени, хуманитарни и културологични науки във връзка с автохтонността на македонския народ и неговия исторически, езиков и религиозна приемственост.

Още

Скачени съдове

ВМРО-ДПМНЕ по-рано организира дори улични протести срещу каквито и да е отстъпки към България, а нейни представители стоят зад най-обидните провокации към България.

Те пък получават аналогични отговори от българската ВМРО, която на практика в последните четири години дирижираше политиката на страната ни към Скопие в качеството си на коалиционен партньор в последното правителство на Бойко Борисов.

Периодичното обявяване на "червени линии" от двете страни не действа много по-различно.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?