Скадинавците са по-умни от българите и не трябва да имат по-малко гласове в ЕП

Скадинавците са по-умни от българите и не трябва да имат по-малко гласове в ЕП
Датският депутат в Европейския парламент Могенс Камре заяви, че не е редно страни като Румъния и България да имат много повече гласове в Европейския парламент от Дания, Швеция и Финландия.

"Мисля, честно казано, че ние сме по-умни от румънците и българите", отбелязва Камре пред френското "Радио Франс Ентернасионал".

Камре посочва, че в скандинавските страни има много повече гласност, демокрация и социално благоденствие.

"И не мисля, че народи, които не са създали здравословни общества, трябва да решават вместо нас. Страни, които ние смятаме за старомодни, за антиреформистки, в доста случаи - направо реакционни, имат такова голямо влияние в Европа", добави евродепутатът, който е заместник-председател на Групата на Съюз Европа за нациите в парламента и член на управляващата в Дания Консервативна народна партия.

След изборите за Европейски парламент през юни Дания ще разполага с 13 представители, а България и Румъния ще имат общо 50 депутати.

Това тревожи някои европейски депутати като Камре, които гледат на разширяването на Европейския съюз като на заплаха за техните национални култури, посочва френското радио.

Според българския евродепут от левицата Маруся Любчева обаче "такова изказване е най-малкото дискриминационно, ако не расистко и антихуманно".

"Единството на Европа се основава на многообразието, а България и българите са доказали изключителния си интелектуален потенциал във всяка една област на човешкото познание", посочва Любчева, цитирана от БТА.

Румънската депутатка в ЕП Ренате Вебер коментира от своя страна изявленията на Камре като "детински и повърхностни".

"Не мисля, че скандинавците са по-умни от другите европейци. Вярно е, че техните държави са по-богати и уредени, но това е не само в сравнение с Румъния и България, а и с много други европейски страни", добави Вебер.

Шефката на Датската народна партия Пиа Кяерсгаард обаче защити пред местната преса Камре. Според нея думите на евродепутата не се отнасят до интелекта на източноевропейците, а по-скоро до "усърдието" и тежестта на българи и румънци в Брюксел, където те имат повече представители от Дания.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?