"Момент на истината" за генералите в Египет

Скандал и демонстрации в началото на процеса срещу Мохамед Морси

Сваленият египетски президент отказа да облече затворническо облекло

Скандал и демонстрации в началото на процеса срещу Мохамед Морси

При изключителни мерки за сигурност, стихийни шествия и демонстрации в Кайро започна процесът срещу сваления египетски президент Мохамед Морси. Скоро след това обаче заседанието на съда бе прекъснато заради предизвикания от подсъдимите скандал.

Бившият държавен глава бе докаран с военен хеликоптер пред наобиколената от стотици хора сграда на каирската полицейска академия, където ще заседава съдът. Веднага след кацането на хеликоптера, по улиците на Кайро по призива на ислямистите излязоха демонстранти, подкрепящи Морси. В редица южни и северни провинции започнаха стихийни шествия на активисти на движението "Мюсюлмански братя".

Армията затвори по съображения за сигурност основните кръстовища в Кайро, част от околовръстното шосе, което минава край полицейската академия, площад "Тахрир" и други ключови райони. Навсякъде са разположени бронирани коли и са поставени заграждения от бодлива тел.

В съда бяха докарани всичките 15 подсъдими - Морси и други висши лидери на забраненото вече сдружение, сред които Мохамед ал Белтаги и арестуваният тези дни Есам ал Ариан. Според обвинението ислямистките водачи са виновни за гибелта на демонстранти край президентския дворец миналия декември.

Днешното първо заседание на съда трябваше да е от процедурно-технически характер и да продължи най-много час. То обаче бе прекъснато още по-рано от съдията, след като подсъдимите започнаха да обиждат съдиите, а Морси отказа да облече затворническо облекло, съобщават информационните агенции.

Морси се яви в костюм, демонстрирайки отказа си да признае легитимността на съдебния процес. Според съществуващите в египетската юриспруденция норми подсъдимият трябва да бъде облечен на заседанията в бяла затворническа униформа.

"Аз съм законният президент и настоявам съдът да прекрати този фарс", заяви Морси пред съдията, а подсъдимите викаха "Долу военния режим!".

По-късно бе съобщено, че процесът срещу Мохамед Морси ще продължи на 8 януари 2014 г..

Предстои Морси да бъде прехвърлен в затора в района на град Булг ел Араб, край Александрия. Първоначално египетски медии съобщиха, че той ще бъде преместен в затвора "Тора" в Кайро, където се намират всички задържани бивши представители на режима на Хосни Мубарак.

Морси ще бъде откаран до Александрия с вертолет. Досега той беше под арест във вила на военното разузнаване, намираща се в предградие на египетската столица.

Журналисти сравняват процеса срещу Морси с този срещу Мубарак преди година и половина. Дългогодишният египетски лидер също бе обвинен в убийство на демонстранти по време на революцията от 25 януари и осъден на доживотен затвор. Апелативен съд обаче отмени присъдата и върна делото за преразглеждане. Оттогава всички заседания по него са при закрити врата - следващото е насрочено за 16 ноември. След общо над две години, прекарани зад решетките Хосни Мубарак в момента е на лечение във военната болница в Кайро.

"Появата на Мохамед Морси на подсъдимата скамейка може да се превърне в момент на истината за генералите" в Египет, коментира британският вестник "Таймс" и отбелязва, че процесът срещу сваления президент е очевидно политически и самата поява на Морси в съда може да възпламени привържениците му.

Френският "Монд" посочва, че Мохамед Морси и 14-те му сподвижници, които се изправят пред съда, са заплашени от смъртни присъди или доживотен затвор. "Подобна присъда няма начин да не повиши допълнително напрежението" между привържениците и противниците на свалянето на Морси от власт, които от преврата насам не са спирали с насилието", посочва вестникът.

Фокусирайки се върху предизвикателствата пред Египет "Фигаро" отбелязва, че процесът срещу Морси е представен от привържениците на ген. Абдел Фатах ас Сиси /министър на отбраната и главнокомандващ армията/ като "необходим" за довършването на плана на въоръжените сили - приемане на нова конституция до края на годината и след това провеждане на парламентарни и президентски избори. "Този нов епизод от крайно неустойчивия постреволюционен преход има вероятност да изостри допълнително политическото разделение в една страна, изтощена от тежка икономическа криза", пише "Фигаро".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят