Скандал и с публичното радио и тв разпръскване

Скандал и с публичното радио и тв разпръскване

Определеният от опозицията като "престъпен" законопроект за публичното радиоразпръскване мина във вторник на първо четене в пленарна зала с подкрепата на управляващото мнозинство. Въпреки острата съпротива на опозицията, начертаният от тройната коалиция път на цифровизацията се очаква да бъде одобрен окончателно в най-кратък срок. Скоростното приемане ще стане факт, след като бе прието предложението на Камен Костадинов (ДПС) периодът между двете четения в пленарната зала да се съкрати на 72 часа.

Въпреки мнението на опозицията и експерти, че проектозаконът, внесен лично от премиера Сергей Станишев, е изпълнен с редица неточности, документът явно ще мине безпроблемно в мандата на тройната коалиция.

Според депутата Румен Ангелов (РЗС) законопроектът е "брилянтна схема за източване на държавния бюджет и в него има текстове, които се изключват". "Пореден безумен закон за цифровизацията, която в България ще бъде провалена", посочи Ангелов.

Според депутата от ДСБ Иван Иванов законът се внася на тъмно и без обществено обсъждане, а според колегата му от СДС Иван Сотиров документът е "поредният грабеж на тройната коалиция в нарушение на всички европейски принципи".

Опозицията възнамерява да атакува скандалния закон пред европейските институции.

Скандалният закон фактически мина без дебат между управляващи и опозиция. Първоначално в залата на присъстваше нито един представител на вносителя на законопроекта – Министерски съвет. В последствие вицепремиерът Ивайло Калфин бе привикан в Народното събрание, но не говори по същество, а изтъкна единствено необходимостта от приемането на закона.

Според проекодокумента се създава държавно предприятие Национална компания "Обществено цифрово радиоразпръскване", чийто основен предмет на дейност е "осъществяване на електронни съобщения чрез изграждане, поддържане, развиване и експлоатация на електронна съобщителна мрежа за наземно цифрово радиоразпръскване на програмите на БНТ и БНР.

В същото време обаче се създава и търговско дружество с държавно участие не по-малко от 50 на сто. То ще е с основен предмет на дейност същият като на националната компания.

"Остава само да се каже, че 50-процентното участие ще е на Ирена Кръстева или свързани с нея лица", посочи Иван Иванов.

Националната компания ще се финансира от държавния бюджет и ще се управлява от министъра на финансите, управителен съвет и изпълнителен директор. Предвижда се членовете на УС да се назначават с указ на президента по предложение на премиера.

"Ролята на президента е черешката на тортата", посочи Иванов. От НДСВ също не са наясно защо държавният глава трябва да има участие в процеса. Царистите освен това коментираха, че ще се създадат две дублиращи се структури.

Според Иван Сотиров обаче след изборите президентът Първанов ще остане единственият представител на сегашните управляващи във властта и по този начин ще се гарантира влиянието им.

Търговското дружество пък, в капитала на което участието на държавата ще е не по-малко от 50%, трябва да бъде учредено от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Според опозицията не е ясно какво разбират от цифровизация министрите на финансите и на регионалното развитие.

Законопроектът предвижда още шефовете на БНТ и БНР да могат да правят съвместни програми с частни лица по неясни правила. Според Румен Ангелов по този начин по съмнителни критерии ще бъдат създадени смесени предприятия, които ще бъдат финансирани на 50% от държавата. В същото време в проектозакона регулаторните органи СЕМ и КРС са изолирани от влияние и контролни функции.

Никой от големите телевизионни оператори, които протестираха остро при приемането на закона за електронните съобщения, уреждащ цифровизацията на частния ефир, не се почувства засегнат от законопроекта. Причината е, че за основните и допълнителните им програми в пакетите на мултиплексите е гарантирано сигурно място. Така собствениците на БТВ и "Нова талевезия" ще разпространяват до шест свои програми след цифровизацията.

С поредица от законодателни промени, свързани с цифровизацията, контролираната от Ирена Кръстева ТВ7 също е на път да си осигури качването на мултиплекс. Облагодетелствани могат да се окажат също телевизиите на Петър Манджуков и Георги Гергов Би Би Ти и и "Евроком".

Споделяне

Още по темата

Още от България