Скандал между Рим и Москва след твърдения за офицери от ГРУ на "хуманитарна" мисия в Италия

Скандал между Рим и Москва след твърдения за офицери от ГРУ на "хуманитарна" мисия в Италия

Италия и Русия влязоха в спор заради твърдения, че сред руските военни лекари, изпратени от Москва да помагат на италианците да се справят с коронавирусната пандемия, има шпиони.

Миналия месец Русия изпрати лекари, медицински сестри и медицинско оборудване в най-поразения от Covid-19 район – край Милано и нарече операцията си "От Русия с любов".

Руснаците помагат за дезинфекция на болници и социални домове. Операцията е шанс за Владимир Путин да демонстрира "мека сила" в момент на безнадеждна слабост за Запада, отелязва "Москоу таймс".

Малко след това обаче един от най-старите и авторитетни италиански вестници - "Ла Стампа", цитира неназовани правителствени източници, че 80% от руските доставки са "безполезни", освен това обърна внимание на факта, че Москва е изпратила основно военен персонал.

Русия отвърна с официално опровержение до редакцията на изданието, с което обаче историята не приключи.

Русия е пратила офицери от ГРУ

Тази седмица "Ла Стампа" продължи темата. Сред сто и четиримата руски лекари и специалисти несъмнено има офицери от руското военно разузнаване, известно като ГРУ, казва пред вестника Хамиш де Бретън-Гордън, бивш командващ британските сили за химическа, биологична, радиологчина и ядрена защита (CBRN) и бивш командващ на CBRN батальона за бързо реагиране на НАТО.

Както е известно, Великобритания обвини офицери от ГРУ в опит за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал с нервнопаралитичното бойно вещество Новичок.

"Можем да предположим, че (руският екип) ще иска да проучи колкото е възможно повече за италианските въоръжени сили и да създаде разузнавателни мрежи", казва бившият експерт на НАТО пред "Ла Стампа".

Москва: Това са долнопробни русофобски фейкове

Реакцията на Москва бе бърза и яростна.

Нейното посолство в Рим публикува в Туитър изявление на говорителя на руското Министерство на отбраната ген. -майор Игор Конашенков, който обвинява "Ла Стампа", че се прикрива "зад идеалите на свободното слово", за да разпространява "долнопробони русофобски фейкове от времето на Студената война".

Руското военно министерство окачествява цитирания бивш експерт на НАТО като "някой си пенсиониран фелдфебел на несбъднати победи".

Конашенков обвинява "Ла Стампа", че очерня "благородната мисия" на Русия, провокирайки антируски чувства сред италианците. По думите му вестникът трябва да научи древната мъдрост "Който копае яма другиму, сам пада в нея".

Италианското правителство осъди коментарите на Москва

Италиански журналисти от различни медии реагираха с възмущение на коментарите от Москва, в които според тях се отправя заплаха за живота на автора на статиите и се атакува свободата на медиите, предаде Ройтерс.

Несдържаността на руската атака накара правителството на премиера Джузепе Конте за кратко да отклони вниманието си от разразилата вирусна пандемия и да каже на Москва да си вземе думите назад.

"Макар да сме благодарни сме за подкрепата на Русия, не може да не осъдим неуместния тон на определени изрази, използвани от говорителя на Министерството на отбраната на Русия", се казва в изявление на италианското правителство от 3 април.

"Свободата на изразяване и правото на критика са основополагащи ценности в нашата страна...Във времена на глобално извънредно положение, ролята на свободната преса да проверява и анализира остава по-важна от всякога", заявиха в съвместно изявление министерствата на външните работи и на отбраната в Италия.

Италианското правителство казва на Русия, че има "право да отговори (на твърденията), но официално и коректно".

И Мария Захарова нападна "Ла Стампа"

В същото време избухна разгорещен задочен диспут между руското Външно министерство и "Ла Стампа".

Италианците край Милано "посрещнаха руския конвой камиони с аплодисменти, пеейки руския национален химн", заяви говорителката на министерството Мария Захарова. Тя определи "Ла Стампа" като вестник, отличаващ се с "публикуването на редица клеветнически статии за руската хуманитарна помощ".

"Ла Стапма" изрази "съжаление и изненада" за това, че нейни статии за руската мисия в Италия са обезпокоили Москва.

"Нашите статии повдигнаха въпроси - както и от италианци, така и от други – за възможното присъствие на офицери от разузнаването в руската мисия", заяви вестникът на сайта си.

Въпреки това изданието все още смята, че Русия "демонстрира приятелство и солидарност в момент на огромна трудност" за Италия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?