Скандал около професурата на ректора на Стопанската академия в Свищов

Млади учени от Стопанската академия в Свищов поискаха министърът на образованието да спре процедурата по придобиване на професура от ректора на академията Величко Адамов.

В научното жури за избора има трима членове на академията, назначени от ректора Адамов. Младите учени настояват министърът на образованието Сергей Игнатов да спре процедурата, която според тях е неправомерна.

Според Закона за академичния състав за всяка конкретна процедура съставът на научното жури се утвърждава от факултетния или научния съвет. Ректорът обаче трябва да определи със заповед състава на журито.

Според младите учени има сериозни доказателства за плагиатство в научните трудове на Адамов, защото били преписани цели страници от чужди учебници.

В края на миналата година дипломите на студенти от академията бяха обявени за невалидни, тъй като се оказа, че Адамов се е подписвал като професор, без да е защитил професура.

По случая е сезирана и прокуратурата в Свищов, от където обаче отговарят, че не са компетентни да повдигнат обвинение по казуса.

Споделяне

Още от България