Скандал около сделка за Римския форум в Пловдив

Пловдивската община е продала без търг терен, включващ част от Римския форум, който е архитектурен паметник, съобщи всекидневникът "Марица". Премиерът Симеон Сакскобургготски е изискал доклад от областния управител на Пловдив д-р Гьока Хаджипетров по случая. За скандалната сделка, в резултат на която новият собственик планира да строи подземни гаражи, алармираха днес в парламента и депутати от ПГ "Новото време". Община Пловдив обаче обяви, че става дума за продажба на недвижим имот - частна общинска собственост, в който е открит паметник на културата.

Мястото с площ близо 6 декара между Пощата и бул. "Цар Борис III Обединител" е продадено на софийска фирма "Младост алфа" ООД с австрийско участие в края на миналия мандат с решение на общинския съвет. Теренът е продаден без търг, съобщиха нововремци, които бяха сезирани от местния Съюз на архитектите. Договорът за земята е подписан между фирмата и община Пловдив през септември 2003 г.

Уникалната археология е паметник с национално значение, който априори е държавна собственост. След продажбата обаче теренът вече няма статут на паметник, съобщи Румяна Георгиева от "Новото време". Държавната собственост е била обявена за общинска и по никакъв начин не е реагирано, за да се защити държавния интерес, обясни тя.

В отговор на обвиненията, община Пловдив отрече да е продавала Римския форум с обяснението, че става въпрос за продажба на недвижим имот, в който при археологически разкопки е открит паметник на културата, част от Форума на Античния Филипопол.

Архитекти са сезирали премиера

Премиерът Симеон Сакскобургготски научил за продажбата на античния форум от група пловдивски архитекти. Преди месец 97 архитекти от местното дружество на САБ са изпратили становище до премиера, в което изразяват протеста си срещу застрояването на археологията.

Повод за протеста им бе идейният инвестиционен проект, който беше внесен от "Младост алфа" ООД в Експертния съвет за устройство на територията (ЕСУТ) към общината. Скандалът се разрази, след като стана ясно, че дружеството иска да застрои целия терен - античните находки улици с кръстовища да извадят и да експонират върху бетонна плоча, а отдолу, на дълбочина от 11 метра, да построят подземни гаражи на две нива.

В подписката архитектите настояват за запазване на археологията в естествена среда. Строежът на подземните паркинги ще унищожи антиката, категорични са 97-те. Според непотвърдена информация, в проекта разгърнатата застроена площ е двойно по-голяма от предвидената в продажбата.

Проектът не е приет от ЕСУТ. Софийската фирма е трябвало да представи нов вариант на застройката до 28 април, но те не са спазили срока. От Националния институт за паметници на културата (НИПК) отричат да са дали съгласие за строеж, като обясняват, че са дали само одобрение за археологическо проучване. В момента се чакат резултатите от археологическото проучване. Разкопките вече започнаха, а инвеститорът финансира начинанието с 1 млн. лв. След като археолозите си кажат тежката дума, каквато и да е тя, архитектите базспорно ще трябва да се съобразят с нея.

Областната управа не реагирала, защото общината не възразява

"Подготвям документацията за премиера", обяснява за "Марица" д-р Гьока Хаджипетров. Министър-председателят Сакскобургготски го питал на какво основание е извършена продажбата от страна на общинския съвет и как ще се опазва ценната антика след продажбата.

Областният управител твърди, че миналата година той лично настоял пред ОбС при продажбата на терена пред купувача да се постави изричното условие да направи пълно проучване на археологията, да я реставрира и да осигури достъп за посетители.

В писмо на кмета Иван Чомаков, цитирано от БНР, се твърди, че от страна на купувача има сериозни намерения за инвестиции към мястото. Заявената инвестиция от страна на австрийската фирма е над 5 600 000 евро, с които ще се построи модерен търговски център, в който ще бъдат експонирани находките от древността. За тяхното реставриране и консервиране са предвидени 1 млн. евро.

"Не реагирахме, тъй като и тогава, и сега от страна на общината няма възражения относно собствеността на самия форум", обясни пред БНР заместник областният управител Меглена Русенова, според която са поети ангажименти, че ще бъдат спазени всички изисквания по съхранение на античните и археологическите находки. Според нея, влизането в сложни съдебни спорове при евентуално обжалване може да спре инвестицията да не се реализира един мащабeн проект, който да доведе до съхраняването на тези разкопки.

Община Пловдив: Не е продаден паметник на културата

"Паметникът на културата не е продаден, той е и си остава държавна собственост по силата на Закона за паметниците на културата и музеите", заявиха от пресцентъра на Община Пловдив в четвъртък след обяд.

"Наличието на паметник на културата, разкрит при археологически разкопки, не променя характера на собствеността върху недвижимия имот, а именно частна общинска собственост. Този недвижим имот е предмет на разпоредителна сделка, осъществена с решение на Общинския съвет на Пловдив", поясняват експертите на Общината.

Новото време заплаши Абрашев с прокуратурата

ПГ "Новото време" ще отправят актуален въпрос към културния министър Божидар Абрашев, обяви Юлияна Дончева след среща на групата с архитекти в парламента.

Според нововремци, които искат анкетна комисия да разследва Абрашев, скандалното е, че нито областният управител, нито Министерството на културата не са попречили на сделката, която е сключена преди 6 месеца.

"Ако има нарушение ще сезираме прокуратурата", обещаха нововремци. Въпросът ще бъде отнесен и към комисията по култура, а ако бъде създадена комисия за разследване работата на министерствата на културата и на спорта, и към нея.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?