Скандал разцепи борда по туризъм

Скандал разцепи борда по туризъм

Скандал между големите собственици на хотелски вериги и туроператори постави под съмнение съществуването на една от най-големите браншови организации в сектора у нас – Националния борд по туризъм. Срещу управлението на председателя на браншовата организация във вторник се обявиха Ветко Арабаджиев (Виктория груп), Людмил Стойков (Дюни), Евгения Банева (Русалка Холидейс) и представителят на ТУИ за България Валентин Йосифов. Всички те са част от управителния съвет на браншовата организация и два дни преди общото събрание, планирано за 12 юли, обявиха, че напускат заедно с още един от членовете на управителния съвет – пресконсултанта Соня Култуклиева.

От борда по туризъм си тръгват още собствениците на веригата “Хепи” Орлин Попов, на автобусната фирма “Карат-С” и  хотел “Двореца” във Велинград Миролюб Столарски, Милчо Благоев (НИКМИ),  Пламен Маринов ( Sixt), Ангел Манолов ( Витал тур и съсобственик в хотел Олимп, Велинград), Радка Минева(Балкан Холидейс), Калин Сутев(ITS –България). С браншовата организация се разделят и хотелиерите Румен Анастасов, Владимир и Петър Кисьови, Николай Божинов, както и Димитър Хаджиниколов – бивш заместник-министър на туризма, който беше консултант към НБТ, и колективният член на сдружението Националната асоциация за СПА и уелнес туризъм.  

Георги Гергов пое председателството на браншовата организация преди близо година, но конфликтът с част от членовете му се изостри в последните месеци, когато Гергов открито се обвърза с провежданата в момента правителствена политика. Той започна да работи за обединяването на туристическия бранш в нов формат и от името на борда по туризъм подкрепи учредяването на 20 април на ново юридическо лице – Конфедерация на туризма.

Плъзналата сред членовете на сдружението информация за влизане на нови членове в състава ѝ, които са приближени на управляващите политически сили и ще укрепят водещата позиция на председателя Георги Гергов, предизвика избухването на конфликта и напускането на част от членовете в борда.

В изпратеното до медиите съобщение от представителите на туристическите фирми се казва, че те са възмутени от начина, по който председателят взема решенията и са разочаровани от неговия авторитарен стил.

Според напусналите, два дни преди предвиденото общо събрание на браншовата организация те не са видели готов финансов отчет. По закон той трябва да е разгледан и одобрен преди да се състои самото отчетно събрание. “Отцепниците” препоръчват и да се направи финансова ревизия, за да се установи как изпълнителния директор Поли Карастоянова е похарчила парите им от членски внос. Напусналите членове твърдят, че досега не са видели документи, които да дават информация за правените от Карастоянова разходи.

Досегашната поредица от обединения на сериозните браншови организации в туризма до този момент винаги е предизвиквала повече проблеми, отколкото тяхното решение. Идеята за обединяване на всички браншови организации в туризма в една обща структура, за да се отговори на изискванията на Европейския съюз, бе инициирана от изпълнителния директор на Българската организация за конгресен туризъм (БОКТ) Поли Карастоянова и така се роди Националният борд по туризъм. Опитите на борда да привлече към себе си съществуващите в бранша сдружения като Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), Българската туристическа камара, Българска хотелска и ресторантьорска организация (БХРА) предизвикаха почти разпад в БХРА и обвинения от останалите, че НБТ се превръща в нещо като Г – 13 в туристическия бранш.  

Новият опит за обединяване на големите тур оператори в края на април също не се увенча с успех. Въпреки обещанието, че ще подкрепи учредяването на новата браншова структура, Петя Славова (Феста холдинг) в последния момент свика управителния съвет на Съюза на туристическата индустрия в България и той излезе с решение, че не подкрепя идеята за обединението.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес