Скандал с 350 хиляди фалшиви бюлетини е на път да взриви изборите

Печатницата на "Мултипринт" в Костинброд

Грандиозен скандал с открити фалшиви бюлетини постави под въпрос честността на парламентарните избори на 12 май и може да доведе до касирането на резултатите им от Конституционния съд. В нощта на петък срещу събота, денят за размисъл, при акция на ДАНС и прокуратурата в печатница “Мултипринт“, избрана с обществена поръчка от Министерския съвет да отпечата бюлетините за вота, са открити 350 хиляди незаконни бюлетини. Печатницата е на общинския съветник от ГЕРБ в Костинброд Йордан Бончев.

В складови помещения са намерени 350 000 отпечатани бюлетини, готови за експедиция. До 8 май тази година печатницата е изпълнила задълженията си по договора с Министерския съвет за отпечатване на бюлетините за  изборите и те са били превозени до областните администрации в страната. Откритите снощи при акцията бюлетини са извън тези количества.

От печатницата твърдят, че става  дума за бракувани бюлетини и не е извършено нищо нередно. От служебното правителство заявиха, че то няма нищо общо със случая, тъй като след 8 май взаимоотношенията с печатницата са приключили. ЦИК цял ден остана безучастна към скандала, тъй като при нея не бил получен сигнал.

Топката е в полето на прокуратурата, чието съобщение обаче по никакъв начин не намали напрежението, тъй като оттам отказаха каквито и да е обяснения преди изборите – такива щяло да има следващата седмица.  Неясно остава дали готовите бюлетини са от един или повече райони, което е в същността на установяването дали една "изборна книга“ е брак или не.

От държавното обвинение заявиха, че Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство. Спешната проверка в печатницата в Костинброд е предприета след сигнал на свидетели, без да се казва кои, нито пък кой е наблюдаващият прокурор по случая.

Образувано е дело за престъпление по служба и за купуване на гласове. Разпитани са свидетели. В съобщението на прокуратурата няма информация за задържани.

Разследването продължава. По тази причина и с оглед предстоящото гласуване на 12 май прокуратурата ще предостави допълнителна информация през следващата седмица, е посочено в съобщението. 

Новината взриви публичното пространство, като повечето партии извън ГЕРБ обвиниха доскоро управляващата партия, която според социологическите сондажи отново ще получи най-висок резултат, в брутален опит за фалшифициране на вота.

По закон фирмата изпълнител на обществената поръчка е длъжна да подготви бюлетини с 10% повече от записаните в избирателните списъци граждани, но те трябва да бъдат предадени на местните администрации.

Откритите през нощта на 10 май бюлетини са извън тези количества, е посочено в съобщението на прокуратурата.

Намерените количества, които са 10 палета, са поставени под засилена охрана в сградата на печатниата.

“Мултипринт”: Това е производствен брак

Печатницата на фирма "Мултипринт" е собственост на Йордан Бончев, общински съветник от ГЕРБ в Констинброд, и на съпругата му Олга. Според информация на ТВ7 семейството е приближено до бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. На местните избори Бончев бе седми в листата за общински съветници на ГЕРБ в Костинброд. Докато бе кандидат за общинар, Бончев бе избран да печата бюлетините за президентския вот. Стойността на договора му беше 686 624 лв. без ДДС. В анонимния сигнал, който разпространи "Биволъ” в началото на седмицата, се споменаваше и за тази фирма. Там се твърдеше, че синът на Бончеви с прякор Хакера, бил използван от МВР за неаконни подслушвания.

От фирмата официално отрекоха да са печатали допълнително незаконно количество бюлетини. „Това е производствен брак, който сме длъжни да съхраняваме до изборите и след това да унищожим“, заяви Георги Иванов, икономически директор на “Мултипринт”, пред Mediapool.

Той нарече “несериозни твърденията”, че са иззети фалшиви бюлетини и че собственикът на компанията е бил задържан.

“Нямаме никакви притеснения по тази тема. Истината ще излезе наяве след два дни”, коментира Георги Иванов и наблегна, че всички изисквания по споразумението им с Министерския съвет са стриктно изпълнени.

Министерският съвет изпълнил ангажиментите си

От служебния кабинет също "избегнаха“ неприятната ситуация, цитирайки договора си с печатницата

“Взаимоотношения ни с тази печатница са приключили на 8 май. МС няма задължение по договор и по съществуващите в страната закони да осъществява постфактум контрол върху дейността на печатницата”, казаха от пресцентъра на МС, като цитираха премиера Марин Райков.

“Няма служител на МС, който да е бил арестуван или спрямо когото да е образувано предварително производство. Всички останали коментари ще бъдат направени след изборите като функция от установените от прокуратурата факти и обстоятелства”, казва още Марин Райков по повод появилата се информация в ефира на ТВ7, че главният секретар на кабинета Росен Желязков, като пряко отговорен за техническите страни от изборния процес, е бил арестуван.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2013

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?