Скандал с 5 млн. лв. за иновации се завихри в Министерството на икономиката

Ведомството провали конкурсна сесия и предизвика гнева на оценители и кандидати

Скандал с 5 млн. лв. за иновации се завихри в Министерството на икономиката

Пореден скандал се завихря около Министерството на икономиката, този път около парите за иновации.

Цяла конкурсна сесия на Националния иновационен фонд за разпределянето на 5 млн. лв., която беше бавена близо половин година, ще бъде прекратена, съобщи във вторник Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП). Причината е, че вече пети месец управителният съвет на Националния иновационен фонд (НИФ) не успява да събере, за да одобри класирането на оценените бизнес проекти по осмата сесия.

Ефектът е недоволни експерти, предимно учени от БАН, които не могат да си получат полагащите им се възнаграждения, и фирми, чиито проекти се бавят, а те са разчитали на тях за развитието на бизнеса. Това става ясно от тяхно писмо, изпратено до редакционната поща на Mediapool.

Процедура за 5 млн. лв. пред провал

Във вторник вечерта Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), която е принципал на Националния иновационен фонд, обяви, че процедурата за предоставянето на 5 млн. лв. за иновативни проекти по осмата сесия на фонда е опорочена и ще бъде прекратена.

Сигналите за нарушения са дошли от страна на бизнеса. Заради проблема е освободен зам.-изпълнителният директор на ИАНМСП Никола Стоянов, казаха от пресцентъра на агенцията пред Mediapool, без да посочат имена на недоволни фирми.

В същото време Никола Стоянов заяви пред Mediapool, че това е "абсолютна лъжа" и ще потърси правата си по съдебен ред. Аргументите му са, че докато е отговарял за процедурата до февруари 2016 г., не е имало нито едно оплакване и това е лесно проверимо. Напротив бизнесът непрекъснато се е интересувал защо не се подписват договорите с одобрените кандидати. Стоянов е изпратил отворено писмо до премиера Бойко Борисов, икономическия министър Емил Караниколов и омбудсмана Мая Манолова, с което ги информира за блокираната процедура и излага факти.

В момента се обсъжда преминаването на Националния иновационен фонд от Агенцията за малките и средните предприятия към Министерството на икономиката, е посочено още в съобщението на ИАНМСП.

Какво прави НИФ

Националният иновационен фонд беше създаден по времето на кабинета на Симеон Сакскобургготски през 2004 г. с цел да финансира научно-изследователски развойни проекти, съсредоточени върху технологичното развитие на нови продукти, процеси, услуги или върху съществено усъвършенстване на съществуващи продукти на бизнеса. Максималният размер на безвъзмездната помощ по един проект до 500 000 лв. за научноизследователските развойни проекти и до 50 000 лева за проектите за техническа осъществимост. Срокът за изпълнение на проектите варира между 6 и 36 месеца.

В периода 2005 – 2008 г. на фонда се отпускаха по около 20 млн. лв. годишно от държавния бюджет за финансиране на такива проекти и бяха проведени общо пет сесии. С идването на първото правителство на ГЕРБ обаче парите бяха спрени по предложение на финансовия министър Симеон Дянков. Финансирането беше отпушено отново чак през 2012 г., когато се дадоха около 15 млн. лв. След това през 2014 г. се проведе още една сесия, започната от кабинета на Пламен Орешарски през 2014 г. за близо 10 млн. лв. В държавния бюджет за 2017 г. бяха предвидени още 5 млн. лв. за проекти, но сесията не може да бъде отворена, защото още не е приключила миналогодишната и има риск въпросните средства изобщо да не бъдат усвоени.

Общо до момента са финансирани над 450 проекта за над 75 млн. лв.

Оценяването на проектите по осмата сесия

През есента на 2016 г. стартира осмата поред сесия на фонда, по която са подадени рекорден брой предложения – 192. Проектите са оценени и класирани още през април. В оценяването участват независими оценители - повече от 60 водещи в своята област учени от различни катедри на БАН с научни титли и постижения.

Подобно на европейските програми, и тук след подаване на документите в края на 2016 г. се извършва административна проверка на проектите от експерти на агенцията. Преминалите проекти се дават на подбрани предварително външни независими експерти, специалисти в различни области, които правят т.нар. техническа проверка на проектите и в крайна сметка ги оценят.

Тази работа е финализирана от научните работници към края на април 2017 г. Дотук всичко върви според правилата и няма оплаквания. Учените от БАН са обезпокоени, че вече пети месец се бави утвърждаването на резултатите от управителния съвет на НИФ.

Според ИАНМСП "забавянето в класирането на проектите се дължи заради липсата на легитимен управителен съвет на НИФ" оттогава. Това води до невъзможност за провеждане на заседания и вземане на решения, посочват от ИАНМСП. Причината да няма легитимен управителен съвет са извънредните парламентарни избори, защото в съвета влизат зам.-министри от различни министерства и заради смяната на правителствата процесът се е забавил, обясниха от ИАНМСП.

Като основна причина обаче от ИАНМСП посочват, че процедурата е опорочена, защото "не са спазени вътрешните изисквания и правила за класиране на кандидатите". "Нарушенията са извършени по време на смяната на трите правителства", твърдят от ИАНМСП, без да посочват конкретно какви нарушения са извършени.

"Забавяне на класирането от повече от година би притеснило всеки кандидат, но тук положението е още по-лошо, защото става дума за иновации. Докато в другите държави се подкрепят иновации, които са разковничето на прогреса в икономиката в наши дни, в България фирмите, които не могат да си позволят сами да финансират идеите си, вече една година чакат ИАНМСП най-накрая да си свърши работата", посочват в писмото си външни оценители. Те не могат да си получат и възнагражденията за положения труд – средно около 2000 лв. на учен.

Те посочват в отвореното писмо до медиите, че и до ден днешен гражданските им договори с ИАНМСП са неподписани и стоят в кабинета на изпълнителния директор Мариета Захариева.

Имайки предвид, че парите са на разположение, документацията е разработена по правилата и съгласувана на всички нива в агенцията, според учените няма никаква причина договорите да не бъдат разписани. Всички са си свършили работата, фирмите са подали проекти, експертите от агенцията са ги проверили и разпределили на независимите оценители, последните са проверили и оценили отделните проектни предложения, твърдят учените.

Фирмите също започват да губят търпение, виждайки че оплакванията им не дават резултат и се чувстват излъгани от държавата за пореден път.

В тази ситуация учените и собствениците на фирмите-кандидати апелират за отговорно отношение на държавата към иновационните идеи на българските фирми и се надяват процедурата да бъде финализирана, участниците - класирани, а външните оценители да си получат парите за положения труд.

Споделяне

Още от България