Скандал с експеримент за сигурността на словашко летище

В рамките на експеримент за проверка на мерките за сигурност на словашкото летище "Попрад-Татри“ поради немарливост властите качили на самолет за Дъблин без негово знание пътник с експлозиви, което предизвика скандал, а Европейският съюз поиска обяснение, съобщи Асошиейтед прес в петък.

Нищо неподозиращ словашки електротехник без да знае качил със себе си на борда на самолет за Ирландия експлозиви. Според словашките власти целта на създалия толкова проблеми експеримент била да се провери дали полицейските кучета на словашкото летище "Попрад-Татри" ще открият взривното вещество в багажа на пътника.

След проверката обаче полицаите не извадили пакета с около 100 грама взривно вещество, то минало незабелязано и през проверките на службите за сигурност на летището и се озовало в самолета за Дъблин.

Стефан Гонда - пътникът, който неволно участвал в експеримента, бе арестуван от ирландската полиция и задържан в ареста за няколко часа.

Брюксел поиска официално обяснение от Братислава, заяви говорителят на ЕС Фабио Пирота. По думите му Комисията за транспорта на ЕС разбрала за случая от медиите.

Вчера министърът на вътрешните работи на Словакия Роберт Калиняк прие оставката на Тибор Мако, началника на словашката Гранична полиция.

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?