Скандал с кражби на бебета и незаконни осиновявания разтърсва Испания

Испания е разтърсена от скандал с кражби на бебета и незаконни осиновявания, в който се подозира, че е замесена монахиня от Католическата църква, предаде ДПА.

Мария Гомес Валбуена, която сега е на 80 и няколко години, е сред първите заподозрени лица по случая и първият представител на църквата, срещу когото се подготвя съдебно разследване.

Независимо действали мрежи от лекари, медицински сестри, акушерки, работници в гробища, посредници и служители може да са откраднали близо 300 000 деца от майките им от 40-те до 90-те години на 20-и век, твърдят представители на жертвите. Предполага се, че представители на Католическата църква са играли важна роля в тази дейност.

"В родилните домове често са работели монахини. Ако някой е искал бебе, се е обръщал към свещеник или монахиня", каза Флор Диас от асоциацията "Ес О Ес откраднати бебета".

Няколко жени, лежали в два родилни дома в Мадрид, където е работела Гомес, подозират, че тя е участвала в отмъкването на техните бебета.

Източници от ордена, към който принадлежи монахинята, отхвърлиха обвиненията срещу нея. Те я определиха като "много добър човек, който винаги служи на бедните".

Енрикета Пелайо обаче каза, че още потръпва, когато чуе за сестра Мария. "След като родих, тя ми каза, че моето бебе е мъртвородено, въпреки че аз го чух да плаче", заяви жената, която търси детето си, изгубено през 1980 г.

Срещу Гомес може да започне съдебно разследване по жалба на Мариса Торес, чиято дъщеря Пилар била взета след раждането. Осиновителите на момичето по-късно му помогнали да намери биологичната си майка, с която то се видяло след близо 30 години.

Кражбите на деца започнали след Гражданската война в Испания (1936-1939) между лявото републиканско правителство и десния генерал Франсиско Франко. След победата на Франко и идването му на власт, около 30 000 бебета и малки деца били отнети на жени, симпатизиращи на републиканците. Децата били дадени за осиновяване или пратени в сиропиталища и други заведения с цел да бъдат "очистени" от "червеното" им наследство и отгледани като консервативни католици. По-късно практиката се развила в търговски рекет, продължил до 90-те години на 20-и век, казват представители на жертвите.

Прокуратурата е получила около 2000 жалби за незаконни осиновявания. Подобни разследвания обаче често са прекратявани поради липса на доказателства.

Споделяне

Още от Свят