Скандал с подкупи избухна в английския футбол

Скандал с подкупи избухна в английския футбол

Треньорът на един от английските футболни клубове заяви, че агент, занимаващ се с организирането на трансфери на футболисти от един клуб в друг, се е опитал да го подкупи. Това изявление, което прозвуча в интервю за телевизия ББС, ще разтърси спортните кръгове, прогнозира във вторник интернет сайтът на медията.

Майк Нюъл, треньор на клуба “Лутън”, който играе в Чемпиъншип, заяви, че агентът Чарлз Колимор му е предложил част от хонорара на един от играчите, който е подлежал на трансфер. Нюъл заяви, че е отказал предложението и е съобщил за поведението на агента във Футболната асоциация на Англия.

Колимор, който е заснет със скрита камера за предаването “Панорама” на ББС “Под прикритие: Мръсните тайни на футбола” на свой ред заяви, че никога не е предлагал и не е приемал каквито и да било незаконни плащания. Той обаче казва, че знае за най-малко 8 менджъри (треньори) от Висшата лига, които биха се съгласили на подобно възнаграждение.

Това признание прозвучава в разговора му с Кнут Ауф дем Бърг, който е лицензиран футболен съдия на УЕФА и в продължение на девет месеца е работил под прикритие за предаването на ББС. Точните думи на Колимор са: “Има мениджъри, които ще се съгласят на подкуп. [Мениджърът Х] се занимава с това постоянно”.

Колимор твърди, че заявленията му са направени нарочно и не отговарят на истината. В понеделник вечерта след излъчването на тази част от предаването Колимор се оправда, че нарочно е излъгал съдията, защото интереса на Бърг към трансферите му се е сторил подозрителен.

Мениджърът на “Лутън” се обърна към Футболната асоциация на Англия през януари. “Чиновниците в клубовете позволяваха всичко това. Явно някой печели от цялата работа. На мен са ми предлагали два пъти пари, а аз бях треньор само четири години”, заяви Нюъл в понеделник.

Междувременно след две седмици ще бъдат публикувани резултатите от официалното разследване, което Висшата лига реши да проведе тази пролет. Екип от експерти под ръководството на бившия директор на лондонския Скотланд Ярд лорд Стивънс провери 320 трансфера, направени през последните две години.

Провеждането на разследването беше разпоредено от  ръководителя на Висшата лига, който поиска “да се сложи край на инсинуациите” за това, което става по време на трасферите.

През август 2004 година същата програма "Панорама" на ББС излъчи филма-разследване “Да купиш игрите”, в който Иван Славков – Батето, член на МОК, председател на БОК и БФС, бе заснет със скрита камера и пред дегизирани като бизнесмени журналисти дава съгласие за подкуп във връзка с домакинството на Лондон за Олимпиадата през 2012 г.

Това доведе до изключването му от Международния олимпийски комитет през юли 2005 година, а по-късно и до свалянето му от постовете председател на Българския олимпийски комитет и  председател на Българския футболен съюз.

Споделяне

Още от Свят