Скандал с подслушване може да доведе до предсрочни избори в Полша

Доналд Туск

Полският премиер Доналд Туск не изключи възможността за предсрочни парламентарни избори, след като бяха публикувани записи от разговори на високопоставени държавни служители.

"Ако тази афера не бъде разнищена през идните седмици, ако кризата на доверие е действително толкова голяма, може би предсрочните избори ще бъдат единственото решение", заяви Туск.

Въпреки това Туск призова полското списание "Впрост" да покаже всички записи на личните разговори между лидерите, които твърди, че има.

Той допълни, че докато всичко не стане, неговият екип е уязвим към изнудване. Полиция и прокурори влязоха вчера вечерта да претърсят редакцията на списанието. Главният редактор оказа съпротива и представителите на властите напуснаха, без да конфискуват нито един компютър.

В понеделник сп. "Впрост" изнесе съдържанието на разговор между вътрешния министър Бартломей Шенкевич и управителя на полската централна банка Марек Белка. В разговора, състоял се през юли м.г., двамата правят обидни квалификации по адрес на министри и служители в банката и обсъждат финансовите проблеми на правителството. От записа личи, че Белка настоява да бъде отстранен тогавашният финансов министър Яцек Ростовски като условие банката да помогне за намаляването на държавния дълг.

Още по темата
Още от Свят