Скандал с подслушване тресе Турция

Ердоган твърди, че записът, в който иска синът му да се отърве от 30 млн. евро, е изфабрикуван

Ердоган и синът му Билял

Скандал с масово нерегламентирано подслушване тресе Турция и заплашва стабилността на управлението на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

В интернет бяха разпространени аудиозаписи, на които се предполага, че Ердоган нарежда на сина си Билял да се отърве от голяма сума пари при стартирането на разследване за корупция на 17 декември. Той го моли да изкара от дома си 30 милиона евро, които да бъдат разпределени на равни суми между други роднини.

Във вторник Ердоган заяви, че записите са "изфабрикувани" и се опита да отклони вниманието към въпроса за законността на разпространените записи. Далеч не всички обаче вярват на думите му и полицията се принуди да използва сълзотворен газ срещу протестиращи в университет в Анкара.

"Ще предприемем законови действия срещу тези подслушвания на телефонни разговори. Ако позволим на тези дейности да продължат, няма да има лично пространство нито за семействата, нито за държавата", каза Ердоган на заседание на парламентарната група на партията си.

Тази атака от "паралелната държава“ не е срещу Реджеп Тайип Ердоган или председателя на Партията на справедливостта и развитието, това е атака срещу Турция и нейния премиер, каза Ердоган.

Според информации на турските вестници "Стар" и "Йени шафак", "паралелната държава" на базирания в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен е подслушвала през последните няколко години турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, негови роднини, ръководителя на Националната разузнавателна организация Хакан Фидан, голям брой журналисти, учени, ръководни представители на деловите среди и представители на неправителствени организации.

Лидерът на турската опозиционна Партия на националистическото действие (ПНД) Девлет Бахчели призова турските висши прокурори да предприемат разследване срещу турския премиер за предполагаема корупция след разкритията на аудиозаписи.

Бахчели посочи, че записите са "потресаващи" и призова прокурорите да се намесят. Той каза, че Ердоган "дори не трябва да си помисли" да избяга от отговорност като твърди, че записите са фалшиви.

Народнорепубликанската партия също поиска правителството да подаде оставка.

"От този час нататък Република Турция не може да бъде управлявана от човек, който е замесен в толкова мръсни дейности. Правителството на Ердоган от сега нататък загуби легитимността си. Този премиер, замесен в корупция, трябва да подаде оставка", заяви заместник-председателят на НРП Халук Коч.

Адвокатът на Фетхуллах Гюлен отхвърли твърденията, че движението Хизмет е отговорно за подслушванията. В писмено изявление на адвоката Нуруллах Албайрак се казва, че твърденията за подслушвания, появили се в някои турски вестници, са напълно неоснователни и са насочени срещу Гюлен. Адвокатът настоява за наказания за лицата, замесени в разпространяването на тези твърдения.

Вестник "Хюриет дейли нюз" припомня, че "паралелната държава" е неясно дефиниран израз, който започна да бъде употребяван от самия Ердоган след стартиралото на 17 декември разследване за корупция, за да бъдат окачествени по този начин симпатизантите на Фетхуллах Гюлен в изпълнителната и съдебната власт.

Гюлен, живеещ в САЩ умерен ислямски учен, бе най-близкият съюзник на Ердоган, особено по време на разследванията срещу армията и кемалисткия елит, но сега е смятан за основен враг.

Министърът на енергетиката Танер Йълдъз посочи, че те, имайки предвид гюленистите, държат държавата, а правителството е истинската "паралелна структура", но не можа да обясни как популярно правителство като това на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган, което управлява страната през последните 12 години, не е успяло да разкрие толкова добре организирана група сред самите тях до стартирането на разследването за корупция.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?