Скандал с търг на Държавния резерв за пшеница

Вторична селекция на фирмите участнички в търга за 55 хил. т пшеница за Държавния резерв, проведен чрез борсата, е довел до сключването на сделки на по-високи цени. Свеждането на кандидатите от над 40 до 20, както и на предлаганите количества до около 57 хил. т хлебно зърно фактически е елиминирало реалната конкуренция. Това не е позволило свалянето на исканата от търговците цена на по-ниско ниво от 203 лв. за тон, обяви във вторник в предаването "Бизнеспул" на радио "Нова Европа" Христо Миленков, шеф на Софийската стокова борса (ССБ).

Докато в тръжната сесия на Държавния резерв контрактите са се договаряли на цена от 203 лв./т, в свободната сесия на стоковата борса фирмите, които са били отрязани от търга, са предлагали стоката си на цени 180-190 лв., каквито са били и офертите им за Държавния резерв, потвърди пред Мediapool Христо Миленков.

По думите му излиза, че маржът в борсовите стойности на паралелните търгове е между 13 и 23 лв. Дори и при ниската разлика сметките сочат, че за договореното за резерва зърно е платено с 676 хил.лв. в повече, в сравнение с другата пазарна цена.

От Държавният резерв обаче опровергаха думите на Миленков.

"В тръжните сесии на стоковата борса в периода 10-12 ноември, когато се договаряха и количествата за Държавния резерв, пазарните стойности са между 185 и 210 лв. за тон без ДДС", показа пред Mediapool борсовия бюлетин главният директор на Агенция "Държавен резерв и военно-временни запаси" Васил Цоконов. Той е и председател на комисията, контролираща търга, който се е провел по Закона за обществените поръчки.

"Не знам какви изгодни предложения може да е имало, след като бюлетинът от 3-5 ноември на Софийската борса сочи, че няма нито една оферта "продава". Там стои само нашата цена "купува" от 160 лв./т, тъй като на 3 ноември се взе решението за провеждането на търга", допълни той.

"В сделките, които ние сключихме, постигнатите цени са между 187 и 203 лв. На най-високата стойност са договорени само 4 хил. тона", допълни Цоконов. Според него средната цена на спазарените 52 хил.т за резерва е 199 лв./т.

Цоконов коментира още, че от стоковата борса няма как да знаят какви цени са оферирали отпадналите от търга фирми, тъй като техните предложения не са били отваряни въобще от брокера Станислав Цонев, упълномощен от резерва да проведе търга.

За отпадането на 24 фирми от общо кандидатствалите 44 обяснението на Цоконов бе, че документите им не били изрядни. Той отрече да е имало вторична селекция.

На някои от отпадналите кандидати липсвали подписи на декларациите от всички съдружници във фирмата. Други не представили удостоверение за вписване в регистъра на търговците със зърно, трети нямали сертификати за качеството на пшеницата, която предлагат.

Оглавяваната от Цоконов комисия е изпратила до ССБ протокол за отстраняването на тези участници от търга по преценка на брокера по сделките. "Като възложител на обществената поръчка ние само контролираме решенията на упълномощеното лице", каза главният директор на Държавния резерв.

Цоконов заяви още, че офертите на останалите в процедурата 20 участници са били за близо 100 хил.т, а не както твърди Миленков - за около 57 хил. Намаляването на количеството е станало след решението на комисията да закупи пшеница от всички участници, като снижи максималното предлагано от фирма хлебно зърно до 3 хил.т. "Според мен така е по-добре, отколкото да купуваме от двама-трима търговци", е позицията на Цоконов.

"Не може да става дума за игра с пазарните стойности заради комисионната", бе категоричен той. Обяснението е, че комисионната на брокера зависи от общия финансов ресурс по сделката, а той е предварително определен от Държавния резерв. При постигането на по-ниски цени се увеличават количествата и обратното.

Пресметнато по постигнатата средна цена за тон, обявена от Държавния резерв, за закупуването на 52 хил. тона пшеница са платени около 10.340 млн. лв.

Според Цоконов не е имало реална възможност резервът да постигне по-ниски цени. За сравнение той посочи данните на агенция "Митници" за износа на хлебна пшеница в периода 15-30 октомври - по цени между 19 и 24 стотинки за килограм или 190 - 240 лв. за тон.

Споделяне

Още от Бизнес