Скандал с уволнени български треньорки по гимнастика в Швейцария

Скандал с уволнени български треньорки по гимнастика в Швейцария

Швейцарската федерация по гимнастика уволни треньорките на националния отбор Илиана Динева и Гергана Станчева заради нарушения на професионалната етика, съобщиха местни медии.

Решнието дойде след като неназована гимнастичка се оплака от Динева, че е била наричана "дебела крава", била лишена от вечеря и е била принудена да тренира контузена.

Швейцарската федерация спря тренировките на националния отбор за европейските младежки игри.

Илиана Динева работи от години в Швейцария и никога не е иало оплаквания от нея. Тя вече си е наела адвокат и смята да съди федерацията. На пресконференцята пред двама журналисти тя бе защитена и от свои бивши състезателки, които твърдят, че всичко е лъжа.

Българсата федерация също защити треньорките.

В писмо, публикувано във Фейсбук, президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева посочва, че това не е първото подобно решение на швейцарците. Преди години така е била уволнена Весела Димитрова, извела ансамбъла им до безпрецедентното осмо място на световно първество. След това Димитрова, която в момента е начело народния ансамбъл, печели делото срещу федерацията. По-късно същата е съдбата и на Мирела Пашалиева, освободена поради липсата на резултати.

Българската федерация иска честно разследване на случая и изчистванто на името на двете треньорки.

Успехите в спорта за високи спортни постижения се основават на интензивни тренировки и големи физически натоварвания, без които успехите са немислими, за който и да е спорт. Не е тайна, че в спорта на високо ниво е нужна комплектност от качества, физически и психически, за да се постигнат високи резултати, пише Българската федерация и допълва, че няма нито един олимпийски или световен или европейски шампион, който да е спечелил титлата си без физически натоварвания.

Познавайки българските треньори посочени в това обръщение, ние нямаме никакво колебание да заявим, че нито една от тях не е способна да оказва физически или психически натиск върху състезателите, да използва непозволени методи на тренировка или да причинява психически дискомфорт на момичетата.

Всички те, освен изявени състезатели от националния отбор на България от близкото минало, са и доказани специалисти и личности и считаме, че публичното им унижение с недоказани твърдения е арогантен и дискриминативен акт, се казва в позицията.

Споделяне

Още от Спорт