Скандал с визита на руски губернаторв Италия

Скандал се разрази в Русия относно пътуване в Италия на новоназначен руски губернатор и на близо 50 души от  управляващата партия "Единна Русия" и техни роднини. Скандалът се коментира все по-широко в руската преса и руското интернет пространство, съобщава Франс прес.

Според руските вестници и интернет издания губернаторът на Волгоградска област (бившия Сталинград) Сергей Боженов, назначен на този пост през февруари, е отпътувал за Италия на 5 април заедно с 46 руски депутати, представители на управляващата партия и членове на техни семейства. Официално те е трябвало да се срещнат с лидери и бизнесмени с цел обмен на опит, се казва  в сайта на областния съвет на Волгоград.

Но според руски блогъри делегацията е отпътувала с частен самолет и е била настанена в петзвезден хотел в курорта Монтекатини Терме, в италианската област Тоскана, в който преди няколко седмици отседна и руската първа дама Светлана Медведева.

Интернет сайтът Висота 102.0 освен това припомня, че губернаторът е роден на 8 април и че това може би е била истинската цел на италианската визита на руската делегация.

Руската депутатка Ирина Гусева, която е била част от делегацията, уверява днес във в. "Независимия газета", че всички членове на делегацията са платили от джоба си пътуването до Тоскана. "Нито една копейка от бюджета не е била похарчена",  казва Гусева. Точно това обаче се струва странно на в. "Ведомости".

"Много странно - или е било официално посещение, или е било посещение за тяхна сметка", пише в редакционен коментар на вестника. В статията се припомня, че времето, избрано за това пътуване на руската делегация с цел бизнес контакти и срещи с италиански представители, е съвпадало с Великденските празници в Италия.

Руският опозиционер и блогър Алексей Навални, разкриващ в блога си случаи на корупция, казва, че ще поиска от Генералната прокуратура и от Следствения комитет на Руската Федерация да проверят източника на финансиране на пътуването.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?