Скандал в белгийското правителство само три дни след полагането на клетва

Новото правителство на Белгия, положило клетва в събота, вече е разтърсено от скандал, в който опозицията настоява за оставки, предава БТА от Брюксел.

В понеделник медиите цитираха вицепремиера и министър на вътрешните работи Ян Ямбон (Нов фламандски алианс, НФА), според когото белгийските колаборационисти (сътрудниците на Германия при Хитлер) са имали своите основания. Във вторник се появиха писма отпреди близо десетилетие, в които държавният секретар по въпросите на убежището и имиграцията Тео Франкен (НФА) призовава за борба за разделянето на Белгия и прави хомофобски изказвания.

Партията Демократично-хуманистичен център настоява правосъдието да се занимае с Франкен, тъй като според белгийските закони организирането на срещи и дейности на крайната десница, както и изказванията срещу хомосексуалистите, подлежат на наказание. От писмата на Франкен става ясно, че той поддържа тесни връзки със забранена от 1983 г. партия на фламандските крайни националисти, създадена през 1949 г. и на чиято съвест тежат политически убийства.

Партиите на социалистите франкофони и Федералисти демократи франкофони настояват за оставките на Франкен и Ямбон. Опозицията е на мнение, че новият премиер Шарл Мишел трябва да се разграничи от своите колеги и да ги порицае.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа