Скандал в групата на консерваторите в ЕП

Британският консерватор Едуард Макмилън-Скот бе избран за заместник-председател на Европейския парламент, но това е станало напълно против волята на новосформираната Група на консерваторите и реформистите, в която той членува и чийто официален кандидат за поста е бил Томаш Камински от Полша.

Едуард Макмилън-Скот е участвал в изборите за заместник-председател като независим кандидат. Скот, наричан "ужасното дете" на Европейските консерватори и реформисти, спечели подкрепата на 244 депутата срещу 174 за Камински в третия тур на гласуването късно снощи.

Той е изправен пред избора или да стане независим евродепутат, или да се върне в редиците на Европейската народна партия (ЕНП). Ръководството на Групата на ЕНП заяви в сряда, че няма нищо против да приеме Едуард Макмилън-Скот, ако той поиска това и ако се ангажира да защитава целите и приоритетите на групата.

Групата на европейските консерватори и реформисти бе създадена, след като лидерът на британската Консервативна партия Дейвид Камерън реши да изтегли партията си от Европейската народна партия.

Тя има 51 депутати в Европейския парламент, като най-силно са представени Великобритания (26), Полша (15) и Чехия (9). Насочеността ѝ се смята за евроскептична.

Преди да образуват отделна политическа група в Европейския парламент, британските консерватори бяха част от Групата на ЕНП.

Останалите зам.-председатели на ЕП, избрани във вторник вечерта, са Джовани Питела (Италия, Група на социалистите и демократите), Роди Краца-Цагаропулу (Гърция, ЕНП), Ставрос Ламбринидис (Гърция, Група на социалистите и демократите), Роберта Анджелили (Италия, ЕНП), Изабел Дюран (Белгия, Група на зелените/Европейски свободен алианс), Силвана Кох-Мерин (Германия, от групата на либералите), Мигел Анхел Мартинес (Испания, Група на социалистите и демократите), Дагмар Рот-Берендт ( Германия, Група на социалистите и демократите), Либор Ручек (Чехия, Група на социалистите и демократите), Пол Шмит (Унгария, ЕНП), Алехо Видал-Квадрас (Испания, ЕНП), Диана Уолис (Великобритания, ЕНП), Райнер Виеланд (Германия, ЕНП).

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?