Скандал в Холандия за кастрирани от Католическата църква деца през 50-те години

Холандски депутати поискаха дебати в парламента след публикувани информации, че през 50-те години Католическата църква е кастрирала деца, за да ги "излекува" от хомосексуалността им, предаде Франс прес.

"Някои злоупотреби не са включени в доклада на комисията Деетман (независима анкетна комисия за сексуални злоупотреби в църквата начело с Вим Деетман) и искаме възможно най-бързо изслушване и дебати", заяви Лаура Хойсман, говорителка на парламентарната група на либералната Народна партия за свобода и демокрация.

Холандски вестници писаха, че най-малко 10 деца, жертви на сексуални злоупотреби в институции на Римокатолическата църква, са били кастрирани през 50-те години. Кастрациите били извършени в психиатрии на Католическата църква, за да бъдат "излекувани" момчетата, защото били смятани за хомосексуални. В поне един случай е кастрирано момче за това, че се е оплакало, че е жертва на сексуален тормоз.

Вестниците се позовават на изказвания на жертви, медицински доклади, лични писма и правни документи.

"Ако тези информации са окажат верни, това е тежка ситуация, която църквата осъжда", заяви Берт Елбертсе, говорител на Холандската епископска конференция. Тя е готова да окаже тясно сътрудничество при евентуално разследване.

Според доклада на комисията Деетман няколко десетки хиляди малолетни и непълнолетни са били жертви на сексуална злоупотреба в холандската католическа църква между 1945 и 2010 г. Идентифицирани са 800 предполагаеми извършители.

Католическата църква от няколко години е разтърсвана от поредица скандали, свързани с педофилия, главно в Австрия, Белгия, Ирландия, Германия и САЩ.

Споделяне

Още от Свят