Скандал в Кърджали: ДПС бойкотира почетно звание за ген. Васил Делов

Ген. Васил Делов

Общинските съветници от ДПС блокираха обявяването на ген. Васил Делов за почетен гражданин на Кърджали по случай 100-годишнината от освобождението на Кърджали и от Балканската война, което не само помрачи тържествата в града, но и предизвика поредния политически скандал с етнически привкус.

Общественият инициативен комитет за организацията на честванията номинира освободителя на града ген. Васил Делов да бъде удостоен с почетното звание.

ДПС, които са мнозинство в местния парламент, предварително са обещали подкрепа, но впоследствие са я оттеглили. От опозицията твърдят, че това е станало заради одринската изселническа организация Федерацията на балканските турци, които заявили в декларация, че ген. Делов и водената от него войска са прокудили и избили хиляди турци от Източните Родопи.

По време на тържествената сесия на местния общински съвет в неделя 16 съветници от ГЕРБ и БСП подкрепиха номинацията на ген. Васил Делов, а 22-ма съветници от ДПС се въздържаха и така решението пропадна, предаде БНР.

Опозицията напусна залата възмутена. Съветниците от ДПС запазиха мълчание. Присъствалите на сесията депутати Димчо Михалевски от БСП и Цвета Караянчева от ГЕРБ, която е областен координатор на партията за Кърджали, заявиха, че ще поставят случая с поругания 100-годишен юбилей на парламентарната трибуна.

Това вече не е празник на Кърджали и може би ще поискаме смяна на датата, като те да дадат предложение защото нямат право да празнуват нещо, в което не вярват, че трябва да правят, заяви Караянчева.

Председателят на групата съветници от ДПС Расим Муса мотивира гласуването на колегите си с протестна подписка на жители на общината, които поставят под въпрос историческата значимост на ген. Делов. Той заяви, че нямат нищо против ген.Делов и не са против него, но решението трябвало да се вземе единодушно, без възражения.

Областният лидер на БСП Милко Багдасаров определи гласуването на колегите си от ДПС като срам и позор за Кърджали. Според него това е не само предпоставка за етническо напрежение, но "директно обявяване на противопоставяне", уточни той.

Независимо, че провалиха посмъртното обявяване на ген. Делов за почетен гражданин, местните ръководители на ДПС поставиха най-много венци и цветя пред паметника му по време на тържествено честване, организирано с гвардейци и мажоретки. Цветя поднесоха кметът на Кърджали Хасан Азис, председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, народните представители Цвета Караянчева и Димчо Михалевски, областният управител Иванка Таушанова, почетният гражданин на Кърджали проф. Николай Овчаров, представители на институции в областния град, граждани. Присъствали са бившите кметове Димитър Богданов и Румен Димитров, общински съветници от всички политически сили, съобщи пресцентърът на общината.

Скандалът избухна в събота, когато на проведения председателски съвет в общината се разбрало, че ДПС няма да подкрепят почетното звание за ген. Делов. БСП и ГЕРБ излязоха с протестни декларации.

"Председателят на ОбС Раиф Мустафа и мнозинството от ДПС настояват  предложението да отпадне заради протестна подписка на жители на общината, които поставят под въпрос историческата значимост на ген. Делов. Категорично възразяваме срещу потъпкването на историческата истина и оскверняването на паметта на един велик българин, комуто дължим Освобождението на Източните Родопи. Поведението на съветниците от ДПС е скандално, то води до изкуствено противопоставяне на хората в региона, сее разкол и хвърля сянка върху юбилейната стогодишнина, обругавайки името и делото на човека, военачалника и патриота генерал Делов", се казва в декларацията на ГЕРБ.

"Подмяната на историческите факти при освобождението на града, свързано изцяло с името на българския военоначалник, е израз на дълбоко неуважение към българската история. С освобождението на Кърджали населението на нашия край стана част от България, в която висш принцип е равенството на всички, независимо от техния етнос и религия. За нас, поведението на ДПС е опит за изкуствено създаване на конфронтация с цел избори и показва най-ниска политическа култура за сметка на кърджалийската общественост", заявиха от БСП.

Споделяне

Още от България