Скандал в комисията по корупцията заради бъдещата спортна зала

Скандал в комисията по корупцията заради бъдещата спортна зала

Обсъждането на строителството на Националната многофункционална спортна зала в София в парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси прерасна в скандал, след като от заседанието бе изгонен председателят на професионалната лига на проектантите инж. Йонко Пенев. Повод за изгонването станаха постоянните реплики на Пенев към всички изказващи се. "Корупция до шия и разпад на държавността", каза представителят на проектантската общност на излизане от залата. А председателят на парламентарната комисия отбеляза, че всяко търпение си има граници.

Преди да бъде изгонен Йонко Пенев заяви, че ставащото на този обект е по-опасно от случая с "Батко и Братко". Най-страшен според него е рискът залата да падне. Това можело да стане при едно земетресение, тъй като строителят си правел "каквото иска".

По думите му всички се опитвали да спъват независимия технически контрол, реалната цена на строежа била много по-ниска от заложената, паркоместата в залата били намалени с 300, с което се спестявали 10 млн.лв. Така строителната компания си компенсирала намалената по искане на министър-председателя цена.

Залата се строи от "Главболгарстрой" (ГБС) с пари на държавата. Кабинетът "Станишев" договори изграждането на съоръжението за над 16 хил. зрители да стане за 107.6 млн. лева, но след идването на власт на ГЕРБ цената беше свалена на 90 млн. лева, след "приятелска" договорка между премиера Борисов и шефа на ГБС Симеон Пешов.

В края на миналата година стана ясно, че Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) е открила сериозни нарушения при изграждането на залата. Проектът е получил строително разрешително без да има избрана фирма за строителен надзор. Освен това в документацията е посочено, че избраната фирма трябва да определи лицето, което да осъществи техническия контрол, което е нарушение на Закона за устройство на територията.

Оказа се освен това, че първоначално одобрените параметри на залата са изменени впоследствие и разгърнатата ѝ застроена площ е намалена от 63 на 48-49 хил. кв.м.

Строежът бе спрян заради липсата на строителен надзор, и бе стартиран преди дни повторно от премиера Бойко Борисов, който положи в основата капсула с послание до бъдещите поколения.

Министерството на младежта и спорта е било в заварено положение при определяне на строител на Национална спортна зала-София, но от ведомството са спазили всички законови изисквания за определяне на фирмата за строителен надзор на строежа, каза министърът на младежта и спорта Свилен Нейков при обсъждането в парламентарната антикорупционна комисия.

Депутати от Синята коалиция поставиха въпроса дали има разминаване между строителството на обекта и спечелилия проект за зала. Зам.-министър Иван Ценов заяви, че в действителност има разминаване между идейния проект и изпълнението му. Увеличен е броят на местата за зрителите в сравнение с тези в тръжните документи. Повече са и паркоместата около залата, твърди Ценов.

"Главболграйстрой" има разрешение за идеен проект и технически проект на конструкцията - този идеен проект ще прераства и това е напълно нормално, заявиха от строителната фирма в своя защита. В тръжната процедура било изложено идейното решение, но с окрупнени стойности. Както идейният, така и техническият и работният проект били съгласувани с възложителя.

Според представителите на компанията  разликата между първоначално предвидената и строящата се разгърната площ на залата била компенсирана чрез преструктуриране. Нищо не е нарушено като функционалност, заявиха от компанията.

Стремили сме се да спазим стриктно изискванията и нормите на закона по отношение на залата, декларира главният архитект на София Петър Диков. Проектът отговарял на неговите професионални виждания , а в началото се е преценило, че надзор за проектиране не би следвало да има, защото иначе един експерт щял да оценява работата на друг експерт.

В края на заседанието председателят на комисията Димо Гяуров поиска всички да се закълнат, че бъдещата зала ще бъде надеждна, красива и ще отговаря на всички международни изисквания. От "Главболгарстой" поканиха членовете на комисията на откриването на залата на 1 август 2011 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?