"Дори не ми е посегнал"

Скандал в НС прерасна в безредици - "20 пръча срещу една жена"

ГЕРБ и БСП се скараха за костинбродските бюлетини, Волен Сидеров намеси и Ердоган

Цвета Караянчева и Волен Сидеров. Сн. БГНЕС

Поредните разправии в пленарна зала на парламента доведоха до безредици. Причина за петъчния скандал стана декларация на ГЕРБ, прочетена от депутата Цвета Караянчева, за случая с бюлетините в Костинброд, според която прокуратурата вече се е произнесла и е "факт, че вотът е бил манипулиран". Караянчева настоя за прозрачно разследване "на манипулацията с печатница "Мултипринт".

"Каквото и да се обяснявате, е факт, че вотът е манипулиран. Събрахте се три партии, които не спечелиха изборите. За съжаление предстоят предсрочни избори. Българските граждани видяха това, което им показахте – че "Атака" и ДПС са едно, ДПС и комунистите, които сменяха имената, сваляха църквите", каза Караянчева.

Последва бурна реакция на управляващите, част от депутатите на БСП и "Атака" се скупчиха около парламентарната трибуна и поискаха процедура. Председателят на НС Михаил Миков от БСП прикани за ред: "За да направим процедура, трябва да се успокои залата. Моля, заемете местата си. В момента има безредици в залата. Няма процедура, няма лични обяснения. Ще ви дам успокоителна почивка".

"Изявлението на Цвета Караянчева беше по-подходящо за някои от селата на избирателния ѝ район, отколкото за парламента. Яд ви е, че не можахте да пуснете в ход цялата си изборна измама", заяви депутатът от БСП и зам.-председател на НС Мая Манолова.

Депутатите на Волен Сидеров обкръжиха Караянчева, което засили напрежението.

Лидерът на "Атака" се възмути, че Цвета Караянчева има "наглостта да говори нелепости и клевети за българската парламентарна сила".

"Вие сте срам и позор за българската политика и българската нация. Вие и Цветан Цветанов бяхте на партийния конгрес на Реджеп Ердоган – човек, който не крие своите амбиции да завземе България", развика се Сидеров.

Последва и отговор от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който каза, че това е провокация и затова е молил колегите си да се успокоят: "Той използваше нецензурни думи. Разбира се, че го правеше през цялото време най-вече към Цвета Караянчева. Всеки се стреми да провокира колкото се може по-голям скандал, а това е целта на парламентарната група на "Атака". Сами разбирате, че няма как да отговорим на подобна провокация".

Ирена Узунова от ГЕРБ се обърна към председателя на парламента и се възмути, че е допуснал "силни мъже" заплашително да се насочат към "жената Цвета Караянчева" в опит да ѝ затворят устата и в опит да не бъдат чути истините.

Мая Манолова беше човекът, който участва в активното мероприятие на трите сили, които днес нелегитимно управляват България, заяви Узунова.

Манолова отвърна, че сигналът ѝ за печатницата, предизвикал скандала в деня за размисъл и последвалото разследване, се е потвърдил.

"Нека хората си отговорят дали собственикът на печатницата има някакво странно хоби да си печата над необходимия брой бюлетини", каза Манолова.

След разправията Караянчева успокои, че не се е стигнало до физически сблъсък с Волен Сидеров.

"Нищо не ми каза. Дори не ми е посегнал", каза Караянчева.


На въпрос дали е целяла той да ѝ посегне, тя отговори: "Аз мисля, че ви изглеждам човек с нормално психическо състояние и няма как да искам някой да ме удари. Надявах се, че г-н Сидеров ще бъде етичен, за да не ми посегне. Работя в най-трудния район в България, област Кърджали. Мислите ли, че г-н Сидеров ще ме уплаши?".

Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов осъди поведението на "Атака", като заяви, че депутатите от партията "колективно ходят като някаква фашистка група".

"Аз днес апелирах да станат мъжете от ГЕРБ, непочтено е срещу една жена да застанат 20 пръча. В ГЕРБ сме малко повече и ще отнесат хурката", каза бившият министър на културата.

Той допълни, че познава Сидеров от 30 години. "Как тази добра душа стана толкова бързо фашист, не мога да разбера. Аман от националисти, които хем са в комбина, хем се дразнят", коментира Рашидов.


Собственикът на печатницата, за когото говори Манолова, обаче засега е без повдигнато обвинение. След усърдното разследване, на което прокуратурата периодично даваше широка гласност, в началото на тази седмица, се стигна до повдигане на обвинение за престъпление по служба на бившия главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков. Според държавното обвинение той не е упражнил контрол върху печатницата "Мултипринт" с цел да набави облага за собствениците ѝ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?