Скандал в общината след изнесени данни за проблемни деца от столичен дом

Скандал в общината след изнесени данни за проблемни деца от столичен дом

Шокиращите истории на възпитаници от дома “Асен Златаров" в “Надежда“ предизвикаха скандал на заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък, което дори бе прекъснато за кратко за успокояване на страстите. Преди ден съветникът от БСП Калоян Паргов изнесе данни за нередности в дома, обявявайки имената на две ХИВ-позитивни деца. Той съобщи още, че в дома има непълнолетно бременно момиче, наркозависими и проституиращи и обвини ръководството в занижен контрол.

Това предизвика острата реакция на съветниците от ГЕРБ и екипа на кмета Йорданка Фандъкова, а ресорният зам.-кмет Албена Атанасова съобщи в четвъртък, че общината ще сезира прокуратурата за разгласяването на личните данни на децата без съгласието на родителите, настойниците или институциите, отговорни за тях.

В дома “Асен Златаров“ се настаняват деца на възраст между 7 и 18 години, които нямат родители или са изведени от проблемни семейства. Децата от дома продължават да посещават училището, в което са учили преди да бъдат настанени в дома или биват премествани в близките училища.

От общината обявиха, че ХИВ-статусът на две от децата е бил регистриран преди те да бъдат настанени в дома. За бременното момиче пък имало подадено заявление от страна на баща му до прокуратурата с искане за разрешаване на брака между нея и бащата на детето. Кметът Йорданка Фандъкова коментира, че заради свободния режим в дома се случва възпитаниците да бягат. Такъв по думите ѝ е и случаят с двете ХИВ-позитивни деца, които е трябвало да бъдат настанени в здравно заведение, но те са избягали.

80% от настанените в дома имат семейства, голяма част от тях поддържат връзка с тях и това е една от причините за честите бягства. Именно от столичен катун в кв. “Орландовци“ е тръгнала и заразата с ХИВ-вируса, най-вероятно заради многократно ползване на игли при употреба на наркотици. В катуна живеят и други носители на вируса и въпреки, че живеещи наоколо са повдигали проблема с гетото пред общината, реакция няма.

Фандъкова коментира, че домът не е затвор, децата са големи и имат правото и възможността през деня да излизат и да се разхождат.

Тя съобщи, че домът "Асен Златаров" ще бъде закрит до две години и в момента се работи по изграждането на три защитени жилища и 13 центрове от семеен тип, в които да се настанят децата. Дотогава обаче грижата за децата, които са доста рискови, ще продължи да се полага в дома.

Зам.-кметът Албена Атанасова заподозря, че зад действията на Паргов се крие неудовлетвореността му от това, че предложеният от него човек за директор на дома не е бил назначен. Паргов репликира Атанасова, че е предложил човек с квалификация и опит, защото за изминалите години са сменени петима директори, които нямат квалификация.

От сдружението "Деца и юноши", което е установило ХИВ-позитивния статус на децата, също се възмутиха от изнасянето на имената и обявиха, че поведението на Паргов е “извън всякакви норми“.

Самият Паргов коментира от своя страна, че контролът в домовете трябва да се подобри. “Най-лесно е да поискаме отговорността на г-жа Фандъкова или на някой зам.-кмет, но практиката показва, че това не променя положението. Общината трябва да подобри контрола в домовете. Не може деца да се пускат навън до 23.30 часа и ако не дойдат в 23.35 часа да се пускат за национално издирване, а те да стоят на двора и чакат да ги прибере полицията”, каза Паргов.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?