Скандал в парламента с клиниката на Гайдарски във Видин

Министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски “краде от държавата и общината”, заяви в депутатът от ДСБ Нено Димов в сряда, като визира частната болница на професора във Видин.

Докато вървяха дискусиите по внесения от опозицията вот на недоверие към правителството заради кризата в здравеопазването, Ненов разказа пред журналисти в кулоарите на парламента предисторията на сделката по закупуването на имота и построяването на болницата.

През 1999 г. общината закрива и продава на Гайдарски, който е съсобственик във фирма “Роси” ООД, детска ясла в центъра на Видин с площ от 942 кв. м. и 2664 кв. м. земя за сумата от 98 000 лв. Димов попита как такъв атрактивен имот се купува за такава сума, която при това все още не е изплатена, тъй като остават за внасяне 29 600 лв.

Заради това, че не се е разплатил на общината, Гайдарски бил осъден от Видинския съд да плати с лихвите 61 476 лв., които “той продължава да не плаща, защото е министър”, по думите на Димов.

За построяването на болницата проф. Гайдарски е теглил от банка 700 000 лв. заем, който в последствие е изкупен от друга банка.

В болницата, по думите на Ненов, е блокирано дарение от медицинско оборудване и инвентар за над 5 млн. лв., тъй като тя все още не работи. “Апаратурата е “замразена” там, за да може Гайдарски да я използва след откриването на болницата”, обясни Димов.

Според него министърът на здравеопазването руши солидарната осигурителна система, за да толерира частни здравно-осигурителни дружества. “Самият той като бивш председател на Управителния съвет на Здравно-осигурително дружество ДЗИ има личен интерес от този процес”, допълни Димов.

Той обясни, че “като член на УС на “Портимпекс НВ” министърът е в “черния списък” на некоректните данъкоплатци на данъчната служба”. По информация на ДСБ Гайдарски дължал 92 174 лв. на данъчните.

“Така Гайдарски дължи и на видинската община, и на държавата, а няма никакви последици за него”, коментира Димов.

Темата за болницата на Гайдарски, който е известен коремен хирург, бе засегната и по време на парламентарния дебат. Лидерът на ДСБ Иван Костов призова министъра да не страда по здравната система от времето на комунизма, след като “си има болница”.

По-късно премиерът Сергей Станишев защити министъра си и заяви, че няма да позволи да се опетнява името му. Той представи и своята версия за частната болница на проф. Гайдарски.

“Видинската община взема решение за строежа ѝ през 1996 г. Идва на власт ОДС, г-н Бакърджиев като министър на регионалното развитие забранява строителството”, обясни Станишев. След това, по думите му, “общинският съвет на Видин взема решение да предостави една изоставена ясла за изграждането на болницата. Синият кмет на Видин г-н Ценов обжалва в съда това решение”.

Станишев допълни, че в резултат на всичко това “има една сграда, която е празна, която няма апаратура и там не се оперират болни и губещи са хората, които живеят във Видин”.

“Няма да приема лъжи и клевети срещу проф. Гайдарски”, заяви в заключение министър-председателят. 

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?