Скандал в "Петрол" АД обезцени акциите му с 13.5% за един ден

Скандал в "Петрол" АД обезцени акциите му с 13.5% за един ден

Безпрецедентен за последните години у нас скандал в една от най-големите компании за дистрибуция на течни горива - "Петрол" АД - доведе до спад в цената на акциите му с 13.5% само в петъчния борсов ден. Това става на фона на данните за намалението на пазарната капитализация на дружеството с близо 63% на годишна база до 279 млн. лв.

Скандалът доби публичност, след като акционерът в дружеството - известният у нас със забраната да пребивава в страната 10 години руски бизнесмен Денис Ершов - подаде жалба в прокуратурата срещу съдружника си Митко Събев, с твърдението, че е бил грубо измамен от него посредством документно престъпление и че дружеството е тласкано към фалит.

Акционери в "Петрол" АД са "Петрол холдинг" АД с дял от 53.17%, "Нафтекс Петрол" - дъщерно на "Петрол холдинг" - 41.82%. 5.01% са собственост на дребни акционери. В "Петрол холдинг" акционери с равни дялове по 47.5% са Събев и Ершов, което на практика означава, че двамата споделено контролират "Петрол".

Според жалбата на Ершов до Върховната касационна прокуратура, за която писа подробно в. Труд", Събев, който е председател на Надзорния съвет на "Петрол" АД, е свикал незаконно общо събрание на акционерите, след като изрично Ершов, като член на надзора, е оттеглил пълномощното си, с което Събев го е представлявал в там.

По този начин надзорът е наредил извършването на смяна в Управителния съвет на дружеството, въпреки несъгласието на Ершов. Това, според руския бизнесмен, е класическо документно престъпление.

Пред "Труд" Ершов, който вече може да пребивава в България, след като десетгодишната забрана за това отпадна, заявява, че е "дълбоко разочарован" от съдружника си Събев, с когото били работили отлично 15 години. Когато се опитал да си изясни отношенията със Събев, той го заплашил с разправа и го предупредил, че има връзки навсякъде - "в правителството, в данъчното, в съда, в прокуратурата". Ершов твърди още, че Събев му е казал, че е унищожил и книгата на акционерите на "Петрол холдинг", така че той не можел да провери дали там не са направени някакви поправки и вписвания.

Руският бизнесмен твърди още, че преди две години "Петрол холдинг" е разполагало със 170 млн. евро собствени оборотни средства. Тези пари сега ги нямало, а като управител Събев твърдял пред Ершов, че за това е "виновна световната финансова криза".

Самият Събев контрира, че Ершов бил "болен" човек.

Часове след публикацията от "Петрол" АД разпространиха до медиите съобщение, според което промените в дружеството, взети след решението на Надзорния съвет, "са изцяло продиктувани от необходимостта да се повишат ефективността и контролът в работата на дружеството".

"Съгласно решенията от заседанието на Надзорния съвет Цветан Димитров, член на Управителния съвет, беше освободен заради доказани нарушения на финансовата дисциплина", се посочва в изявлението. За нов член на УС на "Петрол" АД, Надзорният съвет определил Орлин Тодоров, изпълнителен директор на "Петрол Холдинг" АД.

Споделяне
Още по темата
Още от България