Скандал в "Петрол" АД обезцени акциите му с 13.5% за един ден

Скандал в "Петрол" АД обезцени акциите му с 13.5% за един ден

Безпрецедентен за последните години у нас скандал в една от най-големите компании за дистрибуция на течни горива - "Петрол" АД - доведе до спад в цената на акциите му с 13.5% само в петъчния борсов ден. Това става на фона на данните за намалението на пазарната капитализация на дружеството с близо 63% на годишна база до 279 млн. лв.

Скандалът доби публичност, след като акционерът в дружеството - известният у нас със забраната да пребивава в страната 10 години руски бизнесмен Денис Ершов - подаде жалба в прокуратурата срещу съдружника си Митко Събев, с твърдението, че е бил грубо измамен от него посредством документно престъпление и че дружеството е тласкано към фалит.

Акционери в "Петрол" АД са "Петрол холдинг" АД с дял от 53.17%, "Нафтекс Петрол" - дъщерно на "Петрол холдинг" - 41.82%. 5.01% са собственост на дребни акционери. В "Петрол холдинг" акционери с равни дялове по 47.5% са Събев и Ершов, което на практика означава, че двамата споделено контролират "Петрол".

Според жалбата на Ершов до Върховната касационна прокуратура, за която писа подробно в. Труд", Събев, който е председател на Надзорния съвет на "Петрол" АД, е свикал незаконно общо събрание на акционерите, след като изрично Ершов, като член на надзора, е оттеглил пълномощното си, с което Събев го е представлявал в там.

По този начин надзорът е наредил извършването на смяна в Управителния съвет на дружеството, въпреки несъгласието на Ершов. Това, според руския бизнесмен, е класическо документно престъпление.

Пред "Труд" Ершов, който вече може да пребивава в България, след като десетгодишната забрана за това отпадна, заявява, че е "дълбоко разочарован" от съдружника си Събев, с когото били работили отлично 15 години. Когато се опитал да си изясни отношенията със Събев, той го заплашил с разправа и го предупредил, че има връзки навсякъде - "в правителството, в данъчното, в съда, в прокуратурата". Ершов твърди още, че Събев му е казал, че е унищожил и книгата на акционерите на "Петрол холдинг", така че той не можел да провери дали там не са направени някакви поправки и вписвания.

Руският бизнесмен твърди още, че преди две години "Петрол холдинг" е разполагало със 170 млн. евро собствени оборотни средства. Тези пари сега ги нямало, а като управител Събев твърдял пред Ершов, че за това е "виновна световната финансова криза".

Самият Събев контрира, че Ершов бил "болен" човек.

Часове след публикацията от "Петрол" АД разпространиха до медиите съобщение, според което промените в дружеството, взети след решението на Надзорния съвет, "са изцяло продиктувани от необходимостта да се повишат ефективността и контролът в работата на дружеството".

"Съгласно решенията от заседанието на Надзорния съвет Цветан Димитров, член на Управителния съвет, беше освободен заради доказани нарушения на финансовата дисциплина", се посочва в изявлението. За нов член на УС на "Петрол" АД, Надзорният съвет определил Орлин Тодоров, изпълнителен директор на "Петрол Холдинг" АД.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?