Скандал в Полша заради връзките на лидера на левицата с ДС

Новоизбраният председател на управляващата полска партия Съюз на демократичната левица е излъгал, като е отрекъл, че е сътрудничел на тайните служби по време на комунизма, съобщи Ройтерс. Това стана ясно от решение на полски съд в сряда.

Съдът забрани на Юзеф Олекси да заема ръководни обществени постове за срок от 10 години. Олекси обаче заяви, че няма да подаде оставка като маршал на Сейма и ще обжалва решението пред Върховния съд.

Според полското законодателство лицата, заемащи ръководни обществени длъжности, са задължени да декларират дали са сътрудничели на службите за сигурност по комунистическо време.

Сам по себе си фактът, че едно лице е сътрудничело на службите, не е свързан с правни последици. Невярното деклариране на това обстоятелство обаче е свързано с такива последици, отбелязва Ройтерс.

Юзеф Олекси съзнателно е сътрудничел на бившата държавна сигурност, което означава, че той е попълнил декларация с невярно съдържание, се казва в решението на съда, с което беше оставено в сила решението на първата инстанция.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?