Скандал в Рим заради италиански заложник

Кабинетът на Романо Проди е остро атакуван заради начина, по който бе освободен италианският журналист Даниеле Мастроджакомо, отвлечен в Афганистан, съобщи във вторник Ройтерс, цитиран от БТА.

Премиерът бе обвинен в прилагането на двойни стандарти, след като талибаните екзекутираха преводача на Мастроджакомо, заловен заедно с него. С това обвиненията не се изчерпват - скандалът с Мастроджакомо доведе до разкритието, че италианското правителство 2 млн. долара миналата година, за да бъде освободен друг италиански журналист, Габриеле Торсело, през ноември миналата година.

В аферата с отвлечените италиански журналисти е замесен и Рахматула Ханефи, афганистанец, който занесъл парите и уредил освобождаването на Торсело. Веднага след като Мастроджакомо бе освободен, афганистанската полиция арестува Ханефи и го обвини, че е съдействал на талибаните да го отвлекат.

Ханефи е служител на хуманитарната организация "Имърджънси", която посредничи и в двата случая на отвличане на италиански журналисти. Основателят на организацията Джино Страда подкани правителството на Проди да се намеси за освобождаването на Ханафи и заплаши Кабул, че "Имърджънси" ще преустанови дейността си в Афганистан.

"Ханафи доказа лоялността си, като взе 2 млн. долара в куфарче, качи се на колата си, отиде при талибаните и се върна с Торсело, а по същото това време агентите на италианските специални служби си седяха у дома", подчертал Страда.

Италианското министерство на външните работи потвърди информацията, че за Торсело е бил платен откуп. В декларация по този повод кабинетът на Проди се посочва, че преговорите за освобождаването на Торсело били водени според процедурите, установени от бившето италианско правителство на премиера Силвио Берлускони. Според Ройтерс тази забележка е потвърждение на упоритите слухове, че кабинетът на Берлускони също е плащал откуп за отвлечени от талибаните италианци.

Споделяне

Още от Европа