Скандал във френската десница с финансиране на кампанията на Саркози

Високопоставен представител на френския Съюз за народно движение призна за "аномалии" в разходите за кампанията през 2012 г. на Никола Саркози за президентските избори, предаде Ройтерс.

Скандалът, който набира сила във Франция, може да повлияе на избора на партията за следващ кандидат за президент и да усложни усилията на Саркози да се кандидатира отново след три години.

"Има аномалии", заяви пред телевизия Бе Еф Ем Те Ве със сълзи на очи Жером Лаврийо, заместник-ръководител на предизборния щаб на Саркози по онова време. Нито Саркози, нито председателят на Съюза за народно движение Жан-Франсоа Копе са били информирани за "отклонението" в средствата за кампанията и нямат нищо общо с "аномалиите", изтъкна той.

По думите му не става въпрос за закононарушение, а за "ужасна спирала, влак, движещ се с бърза скорост, и хора, които е трябвало да дръпнат аварийната спирачка, а не са го направили". "И аз вероятно съм бил един от тях", посочи Лаврийо.

Той каза това, след като полицията претърси офиси на Съюза за народно движение и предприе проверка на твърденията, че партията е покривала разходи по кампанията с фалшиви фактури.

Някои разходи били отчитани като "други дейности", защото похарчените суми превишили значително определения от закона таван, каза Лаврийо.

Споделяне

Още от Европа