Скандал във външната комисия заради инцидента в Кербала

Депутатите от опозицията и от мнозинството във външната комисия се скараха заради начина, по който бе взето окончателното становище за терористичния акт в Кербала на 27 декември м.г., при който загинаха петима български военнослужещи.

Комисията прие проекта за решение, подготвен от депутатите от НДСВ, въпреки настояванията на представителите на дясната опозиция в него да бъдат записани конкретни мерки за повишаване на сигурността на контингента ни в Ирак.

Комисията обяви, че приема изводите на цивилното и военното ръководство на армията и ще засили наблюдението и парламентарния контрол върху подготовката и изпълнението на българската военна мисия в Ирак. Председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев поясни, че това означава посещение в 61-ва Стрямска бригада, по-чести изслушвания на представители на Министерството на отбраната и Генералния Щаб в комисията, както и посещения на място в Ирак.

Според Илчев в комисията "няма драма". Той обясни напрежението с последното прегрупиране в парламента.

Николай Младенов от СДС заяви, че комисията е затънала в "процедурни хватки", вместо да работи по същество по проблемите и депутатите от мнозинството са отхвърлили редица предложения на СДС.

Пред Mediapool той каза, че в предложенията и на НДСВ, и на хората, които "се наричат ОДС" не фигурира ясното становище на комисията, че трябва да бъде засилена координацията между държавните институции по вземането на политически решения за изпращането на контингенти в чужбина. Освен това, според Младенов, е трябвало да се създаде постоянна подкомисия, която да контролира подготовката и изпълнението на всички мисии зад граница. СДС настояли и за целево финансиране на контингентите.

В крайна сметка се гласува автоматично, с гласовете на мнозинството и без съществени промени на внесения от него текст. По думите на Младенов комисията се е подиграла с Генералния щаб и министър Свинаров.

"Не приемам логиката на становището, което НДСВ внесоха и около което гравитираха и хора като Асен Агов. Тази логика за мен е погрешна", заяви депутатът от СДС Николай Младенов.

Само Младенов и Анастасия Мозер от ПГ "Народен съюз" гласували против окончателния текст, твърди още той.

Явно с г-н Младенов сме присъствали на две различни заседания, контрира Димитър Абаджиев от ОДС.

Той обясни, че с колегата си Асен Агов са напуснали заседанието още преди гласуването на становището, защото мнозинството е отхвърлило предложените от ОДС конкретни мерки за гарантиране сигурността на военнослужещите в чужбина.

Двмата настояли да се запише, че използването на опита на Българската армия и на партньорите в коалицията не е било достатъчно, за да се гарантира сигурността и успеха на мисията. Затова предложили да се засили наблюдението и парламентарния контрол върху усъвършенстването на подготовката на участниците в контингента, да се засили информационното и комуникационно обслужване, включително и връзката с медиите, инженерното осигуряване, сътрудничеството с местното население, както и осигуряването на необходимата екипировка.

"Мнозинството не прие текста, че досегашните мерки не са достатъчни, каза Абаджиев. Затова двамата с Агов преценили, че заседанието на комисията е безсмислено и напуснали.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?