Скандал за голф комплекс беляза предизборната битка в Поморие

Скандал за голф комплекс беляза предизборната битка в Поморие

Два дни преди местния вот, председателят на отиващия си Общински съвет в Поморие Стоян Стоянов обяви за незаконна първата копка на строителството на бъдещия голф комплекс в местността “Хижата” край Каблешково, състояла се по-рано през седмицата.

Стоянов, който е координатор на НДСВ в региона, обвини в предизборни ходове настоящия кмет Петър Златанов, който се бори за втори мандат като независим кандидат, подкрепен от граждански организации. По думите на Стоянов с направената копка на проекта е бил "потъпкан както обществения интерес на поморийци, поради незачитането волята на Общинския съвет, така и законите в България, които не позволяват да се стартира строителство без никаква проектна документация".

Това не е първият път, в който общинският шеф в Поморие повдига въпроса с изграждането на “Блек сий голф & кънтри клъб" (Black Sea Golf & Country Club) за 10 хил. души от фирмата "Кабланд", в която 80 процента се държат от "ЕнДжиБи Кънсълтинг", а останалите 20 на сто са на общината.

Собственик на "ЕнДжиБи Кънсълтинг" е регистрираната в Малта "Дарник лимитид". Инвестициите ще бъдат осигурени от Дейвид Нюмън, Томас и Никълъс Галахър, които управляват около един милиард евро в Европа според Томалети.

Проектът, по който се планира вложения за над 194 млн. евро, има издаден сертификат за  първокласен инвеститор от Българската агенция за инвестиции. Документът позволява оказването на държавна помощ при изграждането на помощната инфраструктура. Управител на "ЕнДжиБи Кънсълтинг" е Дарио Томалети, каквото е името по финландски паспорт на Божидар Томалевски, който има двойно гражданство. Томалевски е познат от времето на прехода като представител на КТ "Подкрепа", известно време беше съветник в Авиокомпания "Балкан", а по-късно беше в Националния съвет на НДСВ.

По данни на Стоян Стоянов от съдебните регистри, Томалети има 3 финландски и една българска самоличности. Българското му име е Божидар Томалев, който управлява, или притежава 3 фирми и още толкова, но различни от тях, като Дарио Томалети. Индиректните бизнес връзки на Томалети и другия управител на "ЕнДжиБи Кънсълтинг" Георги Гюрковски водят до около 40 офшорни фирми, регистрирани на едни и същи телефони и адреси у нас, посочва Стоянов.

Той се съмнява в истинската финансова възможност на инвеститорите, в чието дружество са апортирани като 20 процентна участие общинските земи, върху които ще се строи голф селището.

Внасянето на терените в проекта обаче станало в нарушение на законовите изисквания, твърди Стоянов. Парцелът от близо 2000 дка все още се води земеделска земя и за да започне да се строи върху нея, е необходимо предназначението ѝ да се промени с решение на Министерството на земеделието и продоволствието. Трябва и да се заплати съответната такса за преотреждане на терена, която, по думите на председателя на отиващия си ОбС, възлиза на милиони левове. Това не е направено и бюджетът не е получил съответните средства, допълва Стоянов.

Освен това градският съвет на Поморие не е одобрявал Общ устройствен план (ОУП)/ на общината, в който да е предвидено изграждане на голф селището край Каблешково, посочва той.

Публикации в местни вестници обаче твърдят, че общинарите в Поморие нарочно блокирали одобряването на план, където е включен голф проектът, защото за вкарването на всяко инвестиционно намерение в устройствения план имало миза от 1 до 3 процента от стойността на съответния проект. За "ЕнДжиБи Кънсълтинг" обаче мизата била значително вдигната, което и породило скандала, пише местният вестник "Фактор".  Затова и общинарите бойкотирали кмета си.

Одобрен е обаче Подробен устройствен план (ПУП) на проекта преди година, независимо, че той би трябвало да кореспондира с ОУП и да се приеме след като е изготвен доклад за оценка на въздействието върху околната среда на проекта. Такъв тогава не е имало и това е видно от писмо на зам.-министъра на околната среда и водите Чавдар Георгиев от юни 2006 г, в което се посочва, че тази процедура е все още ход. В писмото си Георгиев посочва, че одобряването на ПУП преди приемането на екооценката на проекта е в нарушение на законодателството и за това  общината е предупредена. За несъответствие на въпросния ПУП с екологичното законодателство и с ОУП, алармира и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройствата Савин Ковачев.

Преди първата копка на строежа, обаче, дружеството успя да издейства от МОСВ земите на бъдещото голф селище да излезе от екомрежата НАТУРА-2000.

Като друго нарушение на инвеститорите Стоянов посочва липсата на съгласуване на проекта с НЕК и съответното електроразпределително дружество, ВИК, Басейновата дирекция за управление на водите, Агенция “Пътища”, районните инспекции за общественото здраве и околната среда и др. Изпълнителят на проекта няма и договор за строителен надзор, посочва Стоянов.

Той допълва, че не е против инвестициите и изграждането на ваканционни или голф комплекси, стига те да са истински и посочва като доказателство възможността за строеж на друго голф-игрище край поморийското с. Лъка до Каблешково, където земята е била обявена и продадена на търг.

Споделяне

Още от Имоти

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?