Скандал за пари и при червените: Членове на ИБ на БСП назначени на заплати

Вътрешнопартиен скандал избухна в БСП по повод обвинения, че членове на ръководството взимат заплати. Атаката бе подета от бившия вътрешен министър Румен Петков, известен като близък на отиващия си президент Георги Първанов, който на 22 януари напуска "Дондуков" 2 и вече е отправил взор към "Позитано" 20.

Взимайки за  информационен повод изказване на бившия кмет на Смолян Дора Янкова, която в неделя заяви пред бТВ, че взема заплата в размер на 1500 лв. от централата на БСП, Петков коментира в четвъртък, че Изпълнителното бюро на партията не е хранилка. “Аз лично изключвам членовете на бюрото да са на заплата”, заяви Петков пред Фокус.

"Когато аз участвах в ръководството на БСП, нямаше такава практика. Аз чувам за Евгений Узунов и за Дора Янкова. Питаха ме от медиите. За мен това е абсурд, изключено. Аз не допускам Евгений, който на мен лично ми е казвал, че е достатъчно състоятелен човек, ползва си автомобил от бизнеса, ползва си шофьор от бизнеса... Той работи за партията и е изключено, това за мене е абсурд. За Дора - също мисля, че не е, защото Дора е член на бюрото от доста време и да си член на бюрото, не значи да си на заплата в бюрото”, обясни Петков.

“Поне това е моята позиция. И ако членовете на бюрото днес взимат заплати, това много тежко ще разколебае нашите привърженици. Бюрото не е хранилка и аз лично изключвам членовете на бюрото да са на заплата. Мисля, че това е въпрос на морал и на политическа етика", добави той.

От “Позитано”20 обаче допуснаха, че изказването на Петков е опит да се “очерни” ръководството на партията.

“Доста странно е, че Дора Янкова, която откровено симпатизира на Първанов, някак удобно подава темата за парите, за да я подхване Румен Петков, който пък е един от най-ярките борци за връщането му начело на БСП”, обясниха партийци, близки до Станишев.

В същото време се оказва, че доста от членовете на Изпълнителното бюро на партията наистина са на заплати в БСП. Техните длъжности обаче се водят административни, което пък според колегите им е легален начин да получат "едни пари”.

“Истината е, че началниците на отдели наистина вземат заплати и те са между 1500 и 2500 лева”, обясниха членове на Изпълнителното бюро пред Mediapool. Такива били възнагражденията на организационния секретар на партията Евгений Узунов, началниците на отдели “Местна власт”, “Международни отношения”,  “Избори” и “Младежка дейност” - Дора Янкова, Деница Златева, Катя Николова и Явор Гечев.

Междувременно лидерът на младежкото обединение на БСП Явор Гечев отрече публикации в медиите, които свързват името му с това, че в бюрото на БСП получавал три хиляди лева заплата. Гечев заяви, че не е попадал на тази информация и изрази учудването си от нея.

Той обаче не отрече, че като началник на отдел получава заплата от централата.

“Ще ми се да получавам толкова. Аз наистина получавам заплата; част от хората, които ежедневно се занимават с политическа работа, получават. Но мога да уверя, че заплатата изобщо не е в споменаваните цифри; в доста пъти се разминава с това", обясни Гечев.

По думите му това, което пише, няма нищо общо с реалността.

“Не се учудвам на публикации, на много глупости съм се наслушал. Човек трябва да свиква с такива неща”, добави той.  

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?