Скандал за подкуп заплашва премиерството на Шарон

Израелски съд днес привлече под отговорност виден бизнесмен по обвинение, че се опитал да подкупи Ариел Шарон със стотици хиляди долари, предадоха световните агенции.

Анализатори смятат, че обвинението срещу търговеца на недвижима собственост Давид Апел увеличава шансовете да бъдат повдигнати обвинения срещу самия министър - председател, което пък може да го принуди да подаде оставка.

Според обвинителния акт Давид Апел е дал подкуп и на сина на Шарон - Гилад, и на вицепремиера и министър на търговията и промишлеността Ехуд Олмерт.

Шарон отрича да е приемал подкупи. За сина му Гилад в обвинителния акт се казва, че Давид Апел го е назначил при себе си на работа и му дал 3 милиона долара с цел да повлияе на баща си. Апел искал да си уреди сделка по голям поземлен проект в Гърция, а по-късно, когато Шарон вече е бил премиер - и сделка с парцели край Тел Авив.

Според обвинението във връзка с гръцкия проект Давид Апел дал подкуп и на Ехуд Олмерт, който в края на 90-те години е бил кмет на Ерусалим.

Още от Свят