Скандал за подкуп засенчи избора на новото чешко правителство

Правителството на новия чешки премиер Станислав Грос преодоля първото голямо изпитание, като спечели вот на доверие в парламента. Вотът мина под знака на обвинения срещу опозицията, че се опитала да подкупи депутат от управляващото мнозинство да гласува против кабинета, предаде ББС.

Вотът е формалност, заложена в конституцията на страната, но три-партийната управляваща коалиция има мнозинство само с един глас.

Поради тази причина Грос беше принуден да доведе в парламента двама коалиционни депутати, които са в дълъг отпуск по болест, като единият пристигна в инвалидна количка.

34- годишният Грос е най-новият и най-младият министър - председател в страните от Европейския съюз. Той беше министър на вътрешните работи в предишния кабинет.

В дискусиите преди гласуването, които се концентрираха върху проблемите с корупцията, депутат от управляващите разказа, че опозиционната Гражданска демократическа партия му е предлагала близо 400 хиляди долара, ако гласува срещу правителството.

Опозицията отхвърли обвиненията и обяви, че ще съди набедилия ги парламентарист.

В момента случаят се разследва от полицията.

Президентът Вацлав Клаус, който е основател и бивш лидер на Гражданската демократическа партия, се намеси в спора, обявявайки, че твърденията на депутата от управляващата коалиция са безпочвени.

Депутатът призова колегите си да кажат дали и на тях не са им предлагани подкупи и да не допускат той да остане единствения, който ще бъде разследван за клевета.

Новият премиер подчерта в речта си, че ще насочи усилията си към овладяване на бюджетния дефицит, изтъкнат като основен проблем на държавата.

Бившият чешки министър- председател Владимир Шпидла се оттегли миналия месец след тежкото поражение на оглавяваната от него Социалдемократическа партия на изборите за Европейски парламент.

Редовните парламентарни избори в Чехия трябва да се проведат през 2006 г.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?