Скандал заради облепения с тапети храм "Св. Марина" в Пловдив

Пловдивски интелектуалци започнаха подписка срещу решението на пловдивския митрополит Николай да облепи храма "Света Марина" с платна, върху които са щамповани икони. От църквата твърдят, че това е стара технология, използвана в целия православен свят. Художници обаче определиха изображенията като кичозни тапети, които унищожават старите стенописи.


Отец Атанас от църковното настоятелство нарече облепването "доукрасяване”.

"Абсолютно с нищо не могат да навредят на оригиналните стенописи, защото те сами по себе си са обратим материал и винаги могат да се демонтират. Единственото, което не сме направили, е да поискаме разрешение от ”Паметници на културата”, заяви той, цитиран от БНР.

От около седмица църквата "Света Марина" в Пловдив посреща вярващите в този вид. Върху прясно измазаните със синя боя стени и тавани са залепени изображения на Исус, Богородица и почти всички светии. Нишите и балконите са оградени с шарени кантове, дървените иконостаси и тронът са оцветени в кафяво и златно с блажна боя. Старите мраморни подови плочи са заменени от нов лъскав гранитогрес, предаде БНТ.


Архитект Виолета Раева, главен експерт в регионално звено "Пловдив" на Националния институт за недвижимо културно наследство заяви: "Това, което е направено е против всички норми, против всички закони. Оригиналните мраморни плочи са извадени и е поставен полиран китайски гранит. Затворени са дървените решетки, които гледаха към притвора. Владишкият трон и капителите са оцветени в едно бляскаво златно. Църквата в момента прилича на бална зала."

От митрополията твърдят, че всичките шест стари икони в храма са съхранени и новите платна не са лепени върху стари изображения


Свещеник Георги Димитров, сътрудник в отдел "Манастирски и църковни имоти" при пловдивска Света Митрополия, коментира: "Куполът ... той беше боядисан, по памет, в един сивкав цвят и бяха изобразени по него едни звездички и месечини, но изображения на икони не е имало, така че да се говори, че е имало изображения на икони върху купола на храма – най-малкото не е истина."


Архивни кадри на БНТ обаче показват друго. Макар и плачещи за реставрация, върху тавана на храма ясно се виждат изображения на светци. Оригинални икони имаше и върху балкона, където сега са налепени новите платна.


По стените на църквата имаше стенописи, които нямат нищо общо с това, което е в момента, свидетелства и художникът Ангел Пачаманов.


От Митрополията твърдят, че били принудени да лепят тапети, тъй като не разполагат с нужните средства за реставрация.


"Самите икони са взаимаствани като прототипи от Света гора – светинята на целия православен свят и по никакъв начин не е променен, видоизменян или пък нарушаван канона, да пази Господ", коментира отец Георги.


"Света Марина" е емблема на града и независимо дали стенописите са възрожденски или средновековни, не може така да се нарушава традицията на изографисване и изписване на храма, каза историчката Рада Банялиева.


Скандалът около изографисването на храма избухна с нова сила, когато стана ясно, че за него няма разрешение от Националния институт за културно наследство. От пловдивската Света Митрополия решили да не информира за ремонта, тъй като не можели да си позволят да чакат института да даде разрешение.


"Най-малкото се получава несериозно да каже църквата: "Ами има един институт за културно наследство, който спъва работата. Най-малкото такъв отговор не би удовлетворил миряните", оправда се отец Георги.


От Националния институт за недвижимо културно наследство не могат да наложат санкции. Правомощия за това имат само от Министерство на културата. Затова и подписката, организирана от художници, артисти и интелектуалци, ще бъде адресирана до ведомството.

Още по темата
Още от

Какви последствия трябва да понесе Цветан Цветанов заради скандала с апартаментите?