Български институт за правни инициативи

Скандалът "Бисеров" показва провал на цялата система за контрол върху корупцията

Неправителствената организация поиска промени в конституцията и редица закони

Скандалът "Бисеров" показва провал на цялата система за контрол върху корупцията

От известната до момента информация по казуса "Христо Бисеров” и независимо от неговия изход е ясно, че става дума за вероятно най-високопрофилния корупционен скандал в новата история на България. Това се казва в позиция на неправителствената организация Български институт за правни инициативи, разпространена в петък. Според организацията ситуацията в обществото показва, че е въпрос на националната сигурност да се приложи адекватен пакет от мерки по системните проблеми, осветени от този случай.

"Истинският скандал е в това, че заместник-председателят на Народното събрание е могъл да бъде в ситуация на драматичен конфликт на интереси в продължение на години и това да не бъде регистрирано от компетентните институции. Когато този казус се свърже със скандала "Златанов” (по името на бившия шеф на комисията за установяване и предотвратяване на конфликта на интереси - бел. ред.) и въпросителните около сериозността на проверките преди даване допуск до класифицирана информация, става ясно, че имаме провал на цялата система за контрол и профилактика на корупцията", заявяват от БИПИ.

Най-сериозна промяна, за която се настоява, е в конституцията. Идеята е да се въведе задължителен за всички държавни власти и институции минимален стандарт за назначенията на висши държавни длъжности. Той трябва да включва задължение на всеки избиращ или назначаващ орган да извърши пълна проверка на "всички разумни съмнения в нравствеността и независимостта на номинираните кандидати".

"Нравствеността на кандидата трябва да бъде отвъд всяко разумно съмнение", заявяват от БИПИ и искат гаранции за пълна прозрачност на всички етапи от процедурите по назначаване, както и да се уреди общественото участие в тях.

Неправителствената организация настоява за пълна инвентаризация и преустройство на системата за превенция и контрол на корупцията по високите етажи на властта. За тази цел БИПИ предлага промяна в Закона за предотвратяване на конфликт на интереси и избор на нов състав на комисията.

Скандалът "Бисеров” ясно показва, че отсъства реален контрол върху ситуациите на конфликт на интереси и най-вече за съдържанието, пълнотата и вярността на подаваните декларации от хората, заемащи висши държавни позиции, смятат от БИПИ. Организацията напомня още за случая с тефтерчето на бившия шеф на комисията за конфликта на интереси Филип Златанов.

Предлага се още ревизия на Закона за нормативните актове, който в момента масово не се спазва от депутатите при техните законодателни инициативи. "Крещяща е и нуждата за някаква уредба на лобизма", казва от БИПИ и настоява за закон за лобизма.

Организацията напомня, че независимо дали Христо Бисеров е имал допуск до класифицирана информация, са се натрупали множество казуси, повдигащи съмнения в сериозността на проверките за допуск. Поради това се иска извършване на независима проверка на процедурите и реалната практика по проверка за даване на допуск до класифицирана информация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?