"Ди Прессе" за лобистките плащания на кабинета "Станишев"

Скандалът "Хохегер": Съмнения за подкупване на австрийски политици с пари от София

Петер Хохегер

Много се размириса около българската връзка в скандала с лобиста Петер Хохегер. Има съмнения, че с пари от София той е подкупвал австрийски политици. И в България обаче не всичко е чисто около тази поръчка, предаде Дойче веле.

През 2008 година австрийският лобист Петер Хохегер е бил нает от правителството на премиера Сергей Станишев да проведе рекламна кампания на България в ЕС. Целта - да се повиши имиджът на страната в чужбина. Услугата е била оценена на сумата от 1 милион евро, които са му били преведени от България.

Каква е ролята на Щрасер?

От тях 100 хиляди евро обаче са "кацнали" в личната банкова сметка на бившия вътрешен министър на Австрия Ернст Щрасер - под формата на изплатен хонорар. В документите по договора със София обаче никъде не фигурира името на министъра. А от редовните доклади, изпращани от Хохегер на българското правителство, никъде не личи Щрасер да има някаква заслуга в изпълнението на проекта, което да обясни и хонорара му, пише по темата вестник "Ди Пресе", цитиран от Дойче веле.

В интервю за в. "Капитал" бившият български премиер Станишев казва, че нито познава Щрасер, нито се е срещал с него, а най-малкото има представа каква роля е изпълнявал той в поръчката от София.

Пред разследващите органи в Австрия обаче бившият вътрешен министър казва: "Хохегер имаше един чуждестранен клиент, който имаше някакъв проблем. Аз му помогнах за решаването на проблема".

В какво по-точно се изразява тази негова помощ и кой е чуждият клиент - това Щрасер не е пожелал да уточни.

Шуробаджанащина в действие

Австрийският в. "Ди Пресе" разполага с доказателства и за други нарушения по договора със София. Така например като български подизпълнител е била наета фирмата на приятелката на тогавашния български премиер Моника Янова (с която той в момента живее и имат дъщеря -бел.ред.), еднолична собственичка на агенция "Актив груп". През нейната фирма е преминавала цялата логистика и рекламните прояви по договора с Хохегер.

Името на Янова се появява и в друга сходна ситуация: през 2006 година правителството на Станишев също възлага на Хохегер да работи за подобряване имиджа на българската икономика. И отново като подизпълнител е наета фирмата на приятелката на Станишев, без да е проведен конкурс за възлагане на обществена поръчка.

Това законово изискване е било заобиколено с помощта на един евтин трик - като възложител на поръчката не фигурира българското министерство на икономиката, а фирма, подчинена на министерството. Тя, от своя страна, избира за подизпълнител фирмата на приятелката на премиера Станишев.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?