Скандалът "Красьо" с голям позитивен ефект за съдебната система

Скандалът "Красьо" с голям позитивен ефект за съдебната система
"Благодарение на бързите и решителните действия на комисията по професионална етика във Висшия съдебен съвет (ВСС) от случая с Красимир Георгиев (Красьо -бел.ред.) съдебната власт извлече голям позитивен ефект", се казва в доклада за работата на комисията през 2009 година, който бе публикуван в четвъртък.

Наред с високата самооценка членовете на този колективен орган признават, че скандалът с "черничкия човек с ланците" е имал и "негативни" последици. Водеща тема в доклада е именно казусът с плевенския лобист, при който излязоха наяве фрапиращи факти и обстоятелства за кадруване "под масата" и за мащабна мрежа, оплитаща съмнителни бизенсмени, политици и магистрати.

Според етичната комисия случаят е "оказал силно превантивно въздействие за стриктно спазване на изискванията за кариерното израстване, както от страна на членовете на ВСС, така и по отношение на всички съдии, прокурори и следователи".

"Постигна се възпиращ ефект и спрямо корупцията в съдебната система. Още с приемането си Етичният кодекс се превърна в мощен инструмент за коригиране поведението на магистратите", се казва с приповдигнат тон в отчета. Подобен анализ за негативите не е направен.

Двама членове на ВСС подадоха оставки след като се установи, че те са водили разговори с Красьо в дните, когато съветът е вземал решения за шефските места в магистратурата. Дисциплинарни производства бяха образувани срещу 18 магистрати, които също са контактували с плевенчанина, а четирима подадоха молби за освобождаване от системата. Все още няма произнасяне по тях.

В доклада е попаднал и цитат на думите на съдия Томас от Върховния съд на Куинсленд – Австралия, който от комисията държат да припомнят по повод шестимата магистрати с двустранни контакти с Красьо. Срещу шестимата не бяха образувани дисциплинарни производства, защото не са участвали в конкурси. Те бяха "наказани" с обръщане на внимание за повишаване на хигиената на личните контакти и еднократно изслушване на думите на съдия Томас. Австралиецът говори най-общо, че гражданите не желаят властта да бъде упражнявана от хора със спорна репутация.

В доклада на комисията не е намерил място скандалът около банкета на председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. Малко след като се прехвърли от шефското място в Софийския военнноапелативен съд в цивилното съдилище, той организира парти, на което присъстваха редица членове на ВСС, участвали преди това в гласуването при неговото избиране. В партито участва и самият шеф на етичната комисия Цони Цонев. Комисията пък после излезе с решение, че няма уронване на престижа на съдебната власт.

Комисията е спестила в отчета си и случая с чалга-клуб "Мале, Мале" в Софийския районен съд. В резултат на скандала бе понижен бившият и.д. шеф на институцията Николай Маджаров.

Споделяне

Още по темата

Още от България