Скандалът между Валя Ахчиева и БНТ се върти около фактура за 960 лв.

Скандалът между Валя Ахчиева и БНТ се върти около фактура за 960 лв.

Непредвидена фактура за 960 лв. е сред причините за скандала между журналистката Валя Ахчиева и ръководството на БНТ. Това става ясно от позиция на обществената медия. Скандалът доведе до свалянето от екран на предаването на Ахчиева "Открито” и до дисциплинарно наказание, което тя обжалва пред съда.

В позицията на БНТ се казва, че Ахчиева без предварително одобрение е заявила в лаборатория в София изследване на качеството на бетон, произведен от бетонов възел в Ямболско. Незаконният бетонов възел бе темата на последното ѝ предаване, което така и не бе излъчено.

"Трудовият договор между г-жа Ахчиева и БНТ не е прекратен. На 11.02.2018 г. от Валя Ахчиева бяха поискани писмени обяснения, произтичащи от неизлъченото предаване на 27.01.2019 г. "Открито”. Г-жа Ахчиева, в разрез с вътрешните правила на работа в телевизията и без задължителното предварително одобрение, на 16.01.2019 г.е заявила и потвърдила в Независима строителна лаборатория "Инфраструктура” ЕООД – гр. София, извършването на лабораторни изпитания на бетон. В резултат, лабораторията е издала фактура от 21.01.2019 г. към Българска национална телевизия, МОЛ: Константин Валентинов Каменаров, с което телевизията е задължена да изплати сума в размер на 960 лева с включен ДДС, за сметка на бюджета на БНТ”, се посочва в позицията на държавната телевизия.

След като предаването ѝ бе свалено, Ахчиева обяви, че БНТ ѝ забранява да пише, говори и прави разследвания за други медии. Според нея такъв документ е бил изведен от секретариата на БНТ на 18 февруари – датата, на която шефът на телевизията Константин Каменаров трябваше да се яви в Софийския градски съд за делото за шофиране в пияно състояние срещу него. Той обаче представи болничен лист за вирусно заболяване и заседанието бе отложено. Само ден по-късно БНТ излъчи репортаж, от който стана ясно, че той е бил в командировка в Брюксел, докато се води в болнични. Заради това съдът нареди проверка как е бил издаден болничният му лист.

Според БНТ отговорът до Ахчиева е бил изготвен и подписан дни преди 18 февруари. Тогава само ѝ е връчен.

Обществената телевизия е подала сигнал до прокуратурата заради жалби срещу Ахчиева, се посочва в позицията на БНТ. Писмата са подадени в началото на декември, преди излъчване на предаването от 9 декември. В тях са изразени "съмнения относно качествата на работата на БНТ като обществена телевизия, както и по отношение на нарушения на етичните и професионални стандарти от журналист, работещ в медията”, твърдят от телевизията.

"БНТ незабавно реагира като изпрати писмо до Върховна касационна прокуратура за проверка на случая. БНТ като отговорна обществена медия не може да си позволи излъчване на предаване, което е обект на проверка от компетентните органи”,пише в позицията.

Споделяне

Още по темата

Още от България