Скандалът около брата на червен депутат стигна до Борисов, Пашата и измислен братовчед

Акция на ГДПОБ и жандармерията в Русе на 14 октомври в заложните къщи и заведенията на брата на депутата от БСП Георги Стоилов - Илия. Илия Стоилов е известен като човека, който държи нощните клубове с танцьорки в града. Снимка: БГНЕС

Канонадата от взаимни обвинения между ГЕРБ и БСП, провокирана от решението на социалистите да не закачат депутата си Георги Стоилов, брат на арестувания в Русе като шеф на група за рекет Илия Стоилов, стигна до опресняване на спомена за съдружието на Бойко Борисов с Маргините и Пашата от бившата силова групировка СИК. Депутатът от левицата Таско Ерменков дори стигна дотам, че хвърли "димка" с въпроса си дали шефът на разузнаването ген. Драгомир Димитров не е братовчед на Борисов.

В надпреварата за доказване на непримиримост към злоупотребите и корупцията се включи и главният прокурор Сотир Цацаров, който нареди проверка във връзка с твърденията на депутата от БСП Георги Свиленски, че зам.-министърът на транспорта Ангел Попов (от квотата на НФСБ) е изнудвал превозвачи, които са подали оплакване до премиера Борисов още при формирането на правителството. Интересното в случая е, че превозвачи алармираха за Попов още при назначаването му правителството през май т.г., при това в телевизионен ефир, но реакцията на прокуратурата идва едва сега.

БСП стои зад депутата си Стоилов, но връща 450 лв. дарение от брат му

В сряда парламентарната група на БСП реши да върне дарението от 450 лв., направено от брата на депутата от партията Георги Стоилов за предизборната кампания на партията. Социалистите обаче стоят зад Георги Стоилов и няма да го изключват от групата.

Заставаме зад нашия колега и няма да допуснем очернянето на човек, който няма никаква вина. Не може да отговаря той за брат си, обяви Таско Ерменков от БСП. Той определи атаката на ГЕРБ към червения депутат като "дребнотемие и опит за отвличане на вниманието".

По думите му БСП ще върне дарените от Илия Стоилов пари, "но не защото предрешаваме, че е престъпник, а защото не искаме да има съмнения, че парите трябва да са чисти".

В същото време ГЕРБ, които напоследък бяха уличени от БСП за маса роднински назначения във властта, използваха случая, за да притиснат социалистите за това, че Георги Стоилов е бил съдружник на брат си.

Ерменков декларира, че между двамата братя няма нито една обща фирма, няма преводи на пари, Илия Стоилов не е назначаван на общински или държавни длъжности, не е участвал в разпределяне на обществени поръчки. Няма как действията му на физическо лице да бъдат приписвани на Георги Стоилов, допълни Ерменков.

Той също така уточни, че делото срещу русенския бизнесмен е било от 2015 г. и сега се вади за отвличане на вниманието, "за опетняване на некомпрометирани хора, които нямат нищо престъпно в биографията си". Не подкрепяме рекет и изнудване и ако съдът каже, че това е престъпление, ще го осъдим, заяви Ерменков.

ГЕРБ разкри съдружие между братята

Тома Биков от ГЕРБ обаче запита пред репортери в парламента бил ли е Георги Стоилов до 2013 г. съдружник със съпругата на брат си във фирмата "Монарх Мултигейм Технолоджи" - Русе, която се е занимавала с внос на ротативки и поправка на такива машинки за игра на комар. Справка в регистрите показва, че това е било така.

Защо тогава през 2013 г. е бил назначен за директор на фонд "Земеделие" в Русе, който се занимава с разплащане и финансови потоци, попита още Биков.

Дали е вярно, че през 2016 г. е бил взривен "Лексус", собственост на брата на депутата, който обаче е бил управляван от Георги Стоилов, продължи депутатът от ГЕРБ.

"Като считат, че няма нищо нередно в действието на Стоилов, защо връщат дарението на брат му? Ако тези пари са чисти и считат, че всичко е наред - тогава няма смисъл да ги връщат, допълни Биков.

Дали пък премиерът не беше свързан с борчески групировки

"Дали пък премиерът навремето не беше свързан с едни борчески групировки", попита на свой ред Георги Стоилов.

Колегата му Таско Ерменков продължи: "Защо никой не задава въпроса и докога ще си мълчим, че Бойко Борисов е бил съдружник с Пашата, че са работили заедно с Маргините в една фирма?"

Ерменков: Попитайте Борисов дали шефът на разузнаването не му е братовчед

"И искам още един въпрос да задам съвсем честно - дали случайно шефът на Държавната агенция за разузнаване (ДАР) не е втори братовчед на Бойко Борисов?", обърна се към ГЕРБ депутатът от БСП. "Попитайте го дали е вярно. Аз не казвам вярно ли е, или не е вярно - аз питам - дали на Бойко Борисов не му е втори братовчед директорът на ДАР? Нека да отговори, може пък да не е вярно това", продължи Таско Ерменков.

И докато спекулацията на Ерменков обикаляше медиите, дойде отговор от самия шеф на разузнаването ген. Димитров, който коментира пред "24 часа": "Развеселихте ме! Някак и географски няма как да съм втори братовчед - аз съм роден в Павликенско, а г-н Борисов на 240 километра по-далеч - в Банкя. Моите роднини са в Павликени и Велико Търново."

"На човека не му е приятно да говорят за брат му"

Ерменков призова медиите да влязат в положението на Стоилов: "Всеки човек си има своите характерологични особености. Разберете, че на човека не му е приятно да говорят за брат му, бъдете по-хуманно настроени. Може би и 93-та година нещо някъде е било в цялата тази работа, говорим за нещата в днешната ситуация".

Социалистите направиха всичко възможно да не допуснат журналисти до Георги Стоилов, ескортирайки го с двама свои депутати от стаята на парламентарната група до пленарната зала. Въпреки това медиите зададоха въпроси, но Стоилов така и не отговори дали е бил съдружник на снаха си преди няколко години, нито на останалите въпроси. Той се придържаше неотклонно към тезата "Има обвинения срещу брат ми, не срещу мен".

Преди ден и Изпълнителното бюро на БСП прецени, че Георги Стоилов, чийто брат бе арестуван с още 8 души през уикенда в Русе заради участие в организирана престъпна групировка и рекет, не носи отговорност за постъпките на своите роднини.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?