Скандалът около “проекта Батак” послужи чудесно в кампанията на “Атака”

Скандалът около “проекта Батак” послужи чудесно в кампанията на “Атака”

“Балева - на дръвника, швабата юдеин – на кол!". На фона на този открит призив към насилие, написан на банер, закачен зад гърба на лидера на партия “Атака” Волен Сидеров, бе закрита предизборната кампания за евродепутати.

В своето слово Сидеров нарече двамата учени, чиито имена нашумяха покрай дебата за проекта “Батак”, “морални изроди”.

”В България една единствена партия се бори да не се строят повече минарета, да не се говори на турски в обществените сгради, да не се мачкат българите,” заяви лидерът на националистическата партия пред привържениците си. В своята половинчасова реч, която почти не бе свързана с ЕС, той говори за корупцията в страната и обвини управляващата коалиция, че не защитава българските национални интереси.

Портретите на Георги Бенковски, Любен Каравелов, братя Керелови, Панайот Волов, поставени на площада по случай годишнината от Априлското въстание, бяха подходящ фон за заключителния митинг. Екзалтираната тълпа размахваше черни и национални флагове, антитурски плакати, които призоваваха българите да си върнат обратно държавата от ръцете на турското малцинство.

Специално за последния митинг на “Атака” в Батак пристигнаха и няколко автобуси с привърженици на Сидеров от страната, които видимо бяха повече от местните. “Доган трябва да си иде” крещяха привържениците на Сидеров, въпреки че не стана ясно какво общо има това с евровота.

Дванадесет процента от гражданите на Батак са гласували  за “Атака” на последните парламентарни избори. Това е с 3% процента повече, отколкото партията спечели средно за страната, а в неделя поддръжниците на Сидеров може би ще бъдат дори повече.

Не само националистическата партия умело използва скандала около проекта “Батак” в предизборната си кампания. До голяма степен той промени и стратегията на ДПС за евровота. През последните седмици движението положи доста усилия да демонстрира съпричастност към българския патриотизъм.

ДПС активно се включи в защитата на славянската азбука и обяви, че българските турци са били тези, които са помогнали на българската песен да отиде на финала на конкурса “Евровизия”. Партията заяви и своята подкрепа за българските медицински сестри, осъдени в Либия.

Но не само Сидеров експлоатира случая с Батак. Ден преди последния митинг на “Атака” президентът Георги Първанов също посети Батак. Визитата по случай 131-годишнина от Априлското въстание съвпадна с последните прояви от предизборната кампания за Европарламента. Той изнесе публична лекция, за да “сложи край на опитите за деформацията на българската история”.

Идеята, че някой чужденец се опитва да лиши българите от тяхната национална гордост за сметка на турското малцинство в страната, не се нрави на повечето българи. Платили са им един-два милиона да го направят, смята местен жител.

Всъщност той преповтаря думите на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров, който обяви, че проучването на двамата учени е финансирано от Турция.

Преди месец Мартина Балева и Улф Брунбауер от Института за Източна Европа в Берлинския свободен университет съобщиха, че са приключили изследване за някои аспекти от колективната памет за Батак. Двамата историци твърдят, че много български интелектуалци, чиито описания на събитията са били смятани за първостепенни исторически източници, са вдъхновени от пристрастното и романтично представяне на събитията от американски журналист и полски художник.

Много български медии съобщиха за проучването като за “отричане на Баташкото клане” и го квалифицираха като “престъпна подигравка” с “националната светиня Батак”.

Публикуваме със съкращения материала на Албена Шкодрова, ръководител на Балканска мрежа за разследващи репортажи (BIRN) -България

Споделяне
Избори за Европарламент 2007

Още по темата

Още от Избори за Европарламент 2007

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?