Скандалът около "скритите писма" извади наяве още проблеми около еврофондовете

Скандалът около "скритите писма" извади наяве още проблеми около еврофондовете

Взаимните нападки между правителството и БСП за т.нар. "скрити писма" от Еврокомисията продължиха, като наяве бе извадена нова кореспонденция между София и Брюксел, свързана с проблемни екопроекти и задаващата се опасност от спиране на 1.8 млрд. евро помощ за страната ни.

Лидерът на БСП и бивш премиер Сергей Станишев обвини в петък министъра на околната среда и водите Нона Караджова в манипулиране на информациите, тъй като ѝ е било известено, че България ще загуби пари по оперативна програма “Околна среда" (ОПОС) и това е документирано.

Преди седмица Караджова заяви, че предупредително писмо на шефа на генерална дирекция “Регионално развитие“ в ЕК Дирк Анер от началото на 2009 г. е било скрито от нея, когато е встъпила в длъжност в края на юли. След това екоминистърът, заедно с премиера и финансовия министър обясниха, че се предприети мерки за отстраняване на проблемите, но изказаха опасения, че може да загубим 400 млн. евро по ОПОС.

Преди ден отговорът на София по проблемните проекти пристигна в Брюксел, откъдето се очаква реакция.

Сега Станишев извади в пленарна зала кореспонденция между Нона Караджова и уволнената шефка на одитния орган за евросредствата във финансовото министерство Райка Онцова.

“Тъй като Бойко Борисов се закани, че започват проверки и правене на списъци в администрацията за укриване на информация и за загуба на европейски средства, нашето предложение е да започне списъка с името на Нона Караджова“, обяви Станишев. Той каза, че с писмо от 29 юли 2009 г. Онцова е информирала Караджова “точно по отношение на тези така наречени “крити писма".

Караджова отговорила на Онцова на 11 август 2009 г., каза Станишев и зададе въпроса: Кой лъже сега?

Последвалият отговор на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) гласи, че писмото на Онцова касае изпълнението на проекти по предприсъединителната програма ИСПА, които в нарушение били пряко договаряни. Писмото от Анер, за което Караджова и Борисов обявиха, че е укрито, е от началото на 2009 г. и се отнася за ОПОС, посочват от ековедомството.

Новата кореспонденция за ИСПА, не за ОПОС

От МОСВ уточняват, че в кореспонденцията на Онцова, която бе освободена от финансовия министър Симеон Дянков заради укриване на предупредителни писма от Брюксел за проблеми с оценките за съвместимост и на седемте оперативни програми, въпросното писмо относно ИСПА не било приложено. Въпреки това от МОСВ отговорили и започнали проверка на проблемните проекти.

“Изявлението на г-н Сергей Станишев от трибуната на парламента представлява политическа акция, която има за цел да отклони общественото внимание от факта, че по време на мандата на неговото правителство в МОСВ са прилагани процедури на пряко договаряне, след прекратяване на открити търгове по проекти по програма ИСПА, а одитният орган на МФ не е предприел нищо, за да разследва и прекрати тези нарушения“, пише в съобщението на МОСВ.

“В резултат на това управленско поведение България сега е застрашена да загуби всички средства по програма ИСПА в размер на 96 милиона евро, или в най-добрия случай 10 до 20 процента от тази сума“, допълват от ведомството на Караджова.

БСП: Полицейско и пиар управление

“Ние сме изненадани, че шест месеца от управлението на новото правителство г-н Борисов прави това, което е доказал, че може да прави - прави списъци, прави заплахи, прави проверки. За съжаление този начин на полицейско и пиар управление нито помага на хората, които остават без работа, нито на администрацията да си върши работата добре – всичко е застинало в администрацията, не смеят едно решение да вземат”, посочи Станишев.

По думите му, когато в чужбина постоянно вадиш генерални изводи и лепиш етикети на всички българи, че са корумпирани, че постоянно в страната ни се вадят трупове от поляните, “нямаш право да не мислиш за последиците от своето поведение”.

Според Станишев е крайно време правителството и Борисов да осъзнаят, че може временно да манипулират българското общество, но партньорите от ЕС не могат да бъдат заблудени, защото в Брюксел са много наясно какво става и какво не става в България.

Костов: Опит на БСП за реабилитация

БСП търси начин да се реабилитира, коментира лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов. Добре е БСП много внимателно да анализира и се произнесе защо е допуснала дълбоки и тежки слабости на политическо, организационно и административно равнище, така че България да изпадне в положението да не може да усвоява европейски фондове, посочи той.

Лидерът на ДСБ каза още, че обсъжданите сега писма са били тема на заседание на комитета за наблюдение на националната стратегическа референтна рамка, проведено на 10 юни 2009 г. Тогава вицепремиерът по еврофонодвете Меглена Плугчиева докладвала, че инфосистемата за управление и наблюдение на структурните инструменти функционира и това е отчетено пред Брюксел.

За съжаление, това, което е отчетено като изпълнено, не е осъществено и досега, каза Иван Костов. Той отрече всякакво право на сегашната опозиция да застава в позиция на реабилитация.

Споделяне

Още по темата

Още от България